06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Ledózerolták a Fertő-tavi cölöpházakat

Ugyan nem a kijelölt beruházások helyén voltak a cölöpházak, az állami kivitelező cég szerint le kellett bontani őket, a tulajdonosok költségén.

2021. június 3., 20:59

Szerző:

Egyik napról a másikra ledózerolta az állami beruházócég a még álló Fertő tavi mólókat és cölöpházakat, amelyek tulajdonosai az utolsó pillanatig küzdöttek az épületek megmaradásáért – írja a Telex. A házak ügyében a tulajdonosok képviselői több indítványt beadtak, mert szerintük az önköltségen, kártalanítás nélkül elrendelt bontásnak nem volt megfelelő jogalapja.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) ugyanakkor még azt sem várta meg, hogy a bíróság elbírálja azt a kérelmet, sőt, úgy néz ki, hogy még a bontás összegét is rá fogják terhelni a tulajdonosokra.

A portál gyűjtése szerint a cölöpházak tulajdonosainak a kezdetektől próbálta bebizonyítani a Fertő tavi turisztikai nagyberuházást építtető állami cég, hogy a házaiknak nincs helye többé a tavon – annak ellenére sem, hogy nem a beruházási területen helyezkednek el, így valójában érdekellentét sincs. 

Kártalanítás a cölöpházak tulajdonosai esetében fel sem merült: hiába vásárolták többen sokmilliós összegekért az épületek bérleti jogát, az állam még azt sem ismerte el, hogy ingatlanokról van szó, holott ingatlanadót fizetni kellett utánuk a korábbi években. Inkább egyenesen kijelentették: a cölöpházak eltávolítása a tulajdonos kötelessége.

Szerdán Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő fotói szerint a helyszínen megtörtént a bontás, mielőtt elbírálták volna a tulajdonosok által benyújtott birtokvédelmi kérelmet.

A megmaradt utolsó magyar tulajdonos Som család egyébként hajlandó lett volna jelentős költségek árán átköltöztetni máshová, a beruházási helyszíntől messzebb a mólót és a házat, ebbe azonban nem egyezett bele az SFTFN.

(Kiemelt kép: Fertő tavi cölöpházak Fertőrákosnál. Fotó: Shutterstock / Karl Allen Lugmayer)