Lebukás: csak propaganda volt, hogy népszerű Orbán ötlete

Nem hatezren, hanem 644-en jelentkeztek határvadásznak.

2022. augusztus 12., 11:30

Szerző:

Első nekifutásra 2200, majd összesen 4000 fős határvadászt állít szolgálatba a kormány a készenléti rendőrség keretein belül, természetesen a migrációra és a szomszédos háborúra tekintettel – jelentette be június végén Orbán Viktor miniszterelnök. Alig két héttel ezután a rendőrség sikerpropagandája uralta a sajtót: állításuk szerint akkor már hatezernél is többen jelentkeztek határvadásznak. A lelkesedés pedig nem hagyott alább – nem sokkal később már tízezren tolongtak, hogy élhessenek a lehetőséggel – a rendőrség közlése szerint.

telex.hu több hetes várakozás után most megkapta a valódi adatokat a rendőrségtől, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a fentiekkel: „A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen” – írta az ORFK.

A válaszlevél szerint ugyanezen időszak alatt 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.”

Vagyis a tolongó tízezrek a valóságban 644-en vannak, akik közül egyáltalán nem biztos, hogy mind megfelelnek az elvárásoknak.

Már tart a képzés

Elkezdődött az első határvadászok négyhetes képzése. A Kormány július eleji döntésének megfelelően az újonnan létrejövő, speciálisan az államhatár őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására irányuló feladatokat ellátó új állománycsoportba eddig jelentkezettek, és a szolgálatra alkalmasnak bizonyultak képzése megindult. Ugyanakkor továbbra is folyamatosan zajlik a toborzás, illetve folyamatosak a jelentkezők alkalmassági szűrései, hogy aztán a későbbiekben a hivatásra alkalmasnak találtak is bekapcsolódhassanak a permanensen induló tréningekbe – közölte a rendőrség.

A 160 órás – 40 perces tanórákkal számolva 180 tanórás – képzés időtartama négy hét, amely alatt négy tananyagegységben kell a tanulóknak rendészeti, jogi, lövészeti- és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket elsajátítaniuk.

(Forrás: Police.hu)

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.