Lebukás: csak propaganda volt, hogy népszerű Orbán ötlete

Nem hatezren, hanem 644-en jelentkeztek határvadásznak.

2022. augusztus 12., 11:30

Szerző:

Első nekifutásra 2200, majd összesen 4000 fős határvadászt állít szolgálatba a kormány a készenléti rendőrség keretein belül, természetesen a migrációra és a szomszédos háborúra tekintettel – jelentette be június végén Orbán Viktor miniszterelnök. Alig két héttel ezután a rendőrség sikerpropagandája uralta a sajtót: állításuk szerint akkor már hatezernél is többen jelentkeztek határvadásznak. A lelkesedés pedig nem hagyott alább – nem sokkal később már tízezren tolongtak, hogy élhessenek a lehetőséggel – a rendőrség közlése szerint.

telex.hu több hetes várakozás után most megkapta a valódi adatokat a rendőrségtől, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a fentiekkel: „A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen” – írta az ORFK.

A válaszlevél szerint ugyanezen időszak alatt 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.”

Vagyis a tolongó tízezrek a valóságban 644-en vannak, akik közül egyáltalán nem biztos, hogy mind megfelelnek az elvárásoknak.

Már tart a képzés

Elkezdődött az első határvadászok négyhetes képzése. A Kormány július eleji döntésének megfelelően az újonnan létrejövő, speciálisan az államhatár őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására irányuló feladatokat ellátó új állománycsoportba eddig jelentkezettek, és a szolgálatra alkalmasnak bizonyultak képzése megindult. Ugyanakkor továbbra is folyamatosan zajlik a toborzás, illetve folyamatosak a jelentkezők alkalmassági szűrései, hogy aztán a későbbiekben a hivatásra alkalmasnak találtak is bekapcsolódhassanak a permanensen induló tréningekbe – közölte a rendőrség.

A 160 órás – 40 perces tanórákkal számolva 180 tanórás – képzés időtartama négy hét, amely alatt négy tananyagegységben kell a tanulóknak rendészeti, jogi, lövészeti- és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket elsajátítaniuk.

(Forrás: Police.hu)