Leáll a kórházi baleseti sebészet az egyik kórházban

Káosz uralkodik a kórházakban a dolgozók levele szerint.

2021. december 7., 16:52

Szerző:

Az ajkai Magyar Imre Kórházban leáll az akut fekvő, kórházi baleseti ellátás, mert a koronavírusos betegek kezelésére alakítják át a részleget, csütörtökig kell kiüríteni az osztályt – írja a 444 Röntgen-blogja. Az osztály betegeit a Veszprémi Kórházba irányították át, a cikk megjegyzi, hogy itt a járóbetegellátás az akut eseteket leszámítva teljesen leállt.

Továbbá a veszprémi kórházból a Covid-ellátás miatt a kardiológiai- és anyagcsere betegekkel a Balatonfüredi Állami Szívkórház foglalkozik, valamint koronavírusos betegeket kezelnek az I-es belgyógyászati osztály és a traumatológiai egy részén és a neurológián is, a traumatológián pedig csökkentett ágyszámmal működnek, mert egy részükből Covid-osztályt csináltak.

„Így további műtéteket lesznek majd kénytelenek az orvosok elhalasztani, miközben azon kell imádkozni, hogy ne történjen egy súlyosabb baleset, mert akkor megáll a rendszer, vagy a beteg a továbbszállítás közben hal meg”

– írja a lap. Hozzáteszik, hogy a veszprémi kórházban komoly humánerőforrásválság és eszközhiány is gátolja a megfelelő ellátást, ezért a dolgozók már a főigazgatóhoz fordultak. Többek között azért, mert a sürgősségiről évek óta hiányzik öt szakdolgozó, és ehhez most még hozzájött nyolc szakdolgozó hiánya is.

A főigazgatónak küldött levélben kitérnek arra is, hogy a Covid-részlegen nincs fekvőágy, így

„a lázas, fulladó betegek ülve várják a sorukat, de mobil EKG sincsen ott külön, ezt a tiszta részlegből kell átvinni”.

A levél szerint jelenleg maximum öt embert tudnak oxigénnel ellátni, miközben átlagosan tízen vannak bent.

(Kiemelt kép: illusztráció. Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. Fotó: MTI/Balázs Attila)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.