Lázár János V. Jánosról: úgy nevezték ki, hogy tudták, homoszexuális

Lázár János a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatójáról, azt mondta, hogy úgy nevezték ki 2010 előtt, hogy pontosan tudták, homoszexuális. 

2024. február 29., 16:09

Szerző:

Lázár János alapvetően az új tarifarendszerről tartott sajtótájékoztatót, de más témákat illetően is válaszolt. A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját érintő kérdésre felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor elrendelt egy átfogó vizsgálatot, ami minden gyermekotthonra kiterjed majd, és Vásárhelyi ügyére is kiterjed majd – írja a Telex.  

Lázár János arról beszélt, hogy „miniszterelnök és kormány eddig megszólaló tagjai  kifejezték együttérzésüket, és az teljesen világos, hogy mindenki aki a Fideszben és a KDNP-ben politizál meg van rendülve ettől az ügytől. „És azt gondolom nem csak Magyarországot, hanem a magyar politikai szereplőket is nagyon nagy mértékben felzaklatta ez az egész történet. Nem csak a kegyelmi ügy, hanem ami ennek az ügynek kapcsán felszínre került, vagy meghúzódik”– mondta Lázár János. 

Lázár János a bicskei gyermekotthon volt igazgatójáról: úgy nevezték ki, hogy tudták, homoszexuális

„Az azért egy fontos és súlyos kérdés lesz, és meg fogja osztani a társadalmat, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, akkor ők pontosan tudták, hogy homoszexuális” – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter egy, a bicskei gyermekotthon pedofília és szexuális bűncselekmények miatt elítélt volt igazgatóját érintő kérdésre válaszolva budapesti sajtótájékoztatóján. Arra a kérdésre válaszolt így, hogy Vásárhelyi János büntetési tételét mérsékelte, hogy Bárczy-díjjal tüntették ki.

„Tűzzel-vassal tárjuk fel, egészen 2011-ig, vagy akár egészen 1990-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, és a törvénytelenségek vélhető sorozatát” – mondta Lázár, aki aztán hozzátette, szerinte számos kérdést fog felvetni az is, hogy Vásárhelyit úgy nevezték ki, hogy tudták róla, hogy homoszexuális. Szerinte ez nem független a kitüntetési ügytől és nem független a kegyelmi ügytől sem. Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy a homoszexualitást összemossa a pedofíliával, Lázár azt válaszolta, hogy nem mosott össze semmit semmivel, csak elmondott egy tényt. „Csak világossá szeretném tenni, hogy pontosan mi történt” – mondta.

Lázár V. Jánosról: Egy ilyen embert a börtönből nem szabad kiengedni

Lázár János elmondta, hogy a kormányülésen Pintér Sándor belügyminiszter tett egy előzetes jelentést arról, hogy mi történt 2011-ben, a több száz oldalas nyomozati anyag feldolgozását, átvizsgálását megkezdték. A nyomozás során 35 tanút hallgattak meg, köztük pedagógusokat és pszichológusokat is.

„Megdöbbentő módon a pszichológusok azt mondták, hogy a gyerekek nem mondanak igazat. És a pedagógusok is azt mondták, akik ott dolgoznak az intézményben – egybehangzóan –, hogy a gyerekek hazudnak” – mondta Lázár a 2011-es történtekről, majd hozzátette, hogy ezért nem kerülhetett sor gyanúsításra az ügyben. Lázár elmondása szerint az a pedagógusközösség, ami akkor a volt igazgató keze alatt dolgozott, összezárt Vásárhelyi mögött. „Magyarul, a pszichológusok és az ott tanítók nem a gyerekek oldalára álltak, hanem az igazgatóéra” – mondta.

Lázár arról is beszélt, hogy azt is megvizsgálta szerdán a kormány, hogy milyen vizsgálatok zajlanak le, mielőtt valakit kitüntetnek. „Miután 2011-ben az illető ellen nem emeltek se vádat, meg sem gyanúsították, ezért ő a bűnügyi nyilvántartásban nem szerepelt, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett, és a kitüntetésre felterjeszthető volt, és a törvények és szabályok szerint megkaphatta azt” – mondta. A miniszter biztos abban, hogy bicskei gyermekotthon volt igazgatója 26 éven keresztül folyamatosan abuzálta az ott lakó gyerekeket.

„Egy ilyen embert a börtönből nem szabad kiengedni, egy ilyen embert nem 10 évre kell elítélni, hanem sokkal többre, ennek az embernek a börtönben van a helye, szóba sem kerülhet, hogy hamarabb kikerüljön, és sokkal súlyosabb büntetést kell kiszabni minden pedofil ügyben” – mondta Lázár, elismételve Orbán korábbi szavait, miszerint pedofilügyben nincs kegyelem.Lázár János K. Endre kegyelmi ügye miatt nem kért bocsánatot, szerinte nincs olyan ok, ami miatt a gyerekotthon volt igazgató-helyettese megkaphatta a kegyelmet – írja a lap. 

(Kiemelt képünkön: Lázár János, építési és közlekedési miniszter. Fotó: Lázár János Facebook oldala)

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.