Lázár János rászabadított a fővárosra egy miniszteri biztost

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.

2024. július 5., 14:16

Szerző:

Lázár János építési és közlekedési miniszter utasítása alapján külön miniszteri biztos felel a kormányzati beruházásokért Budapesten – szúrta ki a 24.hu. Kovács Balázs Norbert kinevezése 2026. június végéig szól, és a Budapestet érintő, a miniszter feladatkörébe tartozó állami beruházásokkal kapcsolatos feladatok ellátását segíti majd.

Ezen felül egyeztet az érintett önkormányzatokkal, közreműködik a Nyugati pályaudvart, a kapcsolódó vasúti területeket és környezetüket érintő város-, zöldterület- és közlekedésfejlesztési koncepciók, tervek előkészítésében. Kapcsolatot tart a budapesti lakosokkal, helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal, közreműködik a feladatkörével összefüggő szakmai anyagok és jogszabályok előkészítésében, részt vesz a feladatköréhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátásában.

Munkáját Lázár János irányítja és titkárság segíti, és mindezért – a jogszabályok szerint – helyettes államtitkári juttatásra jogosult. A kinevezés július 1-jétől szól, a miniszteri utasítás péntektől hatályos. Mindez azért fontos, mert Kovács Balázs Norbert így egyetlen napig sem maradt biztosi munka nélkül, június végéig ugyanis ő felelt a terézvárosi Podmaniczky Liget kialakításáért. 

További érdekesség, hogy a Fidesz Hassay Zsófia helyett a miniszteri biztost indította a VI. kerületben Soproni Tamás polgármester ellen, de csúfos vereséget szenvedett.

A hivatalos Értesítőben fellelhető újdonságok sora itt egyébként nem ér véget, miután Lázár János módosította Mosóczi László feladatkörét is. Őt a miniszter június 30-ig nevezte ki a hazai kötöttpályás járműgyártás fejlesztésének koordinálásáért felelős miniszteri biztossá. Az új utasítás szerint mostantól az ő feladata lesz a hazai autóbuszos közszolgáltatás versenyképes megvalósítása érdekében kidolgozni az autóbuszflotta fejlesztési elveit és irányait is. Mosóczi 2022. májusáig az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkáraként felelt a közlekedéspolitikáért, ám a MÁV-Start és a Volánbusz vezetésének tavaly decemberi egységesítése óta ő a két közszolgáltató vezérigazgatója.

Lázár János az utóbbi napokban többször is szerepelt a híradásokban. Tegnap például azzal, hogy komolyan gondolta, hogy az új Közlekedési Múzeumot nem a fővárosban, hanem Debrecenben képzeli el. De nem a város központi részein, hanem az épülő BMW-gyár mellett, az M35-ös autópálya és az autógyárhoz vezető lehajtó által határolt 6,5 hektáros területen húzná fel a 14 ezer négyzetméteres múzeumot is tartalmazó létesítményt. A tárcavezető ezen terve heves reakciókat váltott ki, az ügyben megszólalt Vitézy Dávid is, aki öt pontban fejtette ki, hogy szerinte miért rossz ötlet az intézmény elköltöztetése a fővárosból.

(Kiemelt képünkön Lázár János. Forrás: Lázár János hivatalos Facebook oldala)