Lázár János tervei szerint a puszta közepén nyílhat meg a Közlekedési Múzeum

Lázár János a debreceni BMW-gyár melletti szántóföldeken szeretné felépíteni az új Közlekedési Múzeumot.

2024. július 4., 11:30

Szerző:

Komolyan gondolta Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy az új Közlekedési Múzeumot nem a fővárosban, hanem Debrecenben képzeli el. De nem a város központi részein, hanem az épülő BMW-gyár mellett, az M35-ös autópálya és az autógyárhoz vezető lehajtó által határolt 6,5 hektáros területen húznák fel a 14 ezer négyzetméteres múzeumot is tartalmazó létesítményt – írta a Népszava a lapnak eljuttatott pályázati dokumentáció alapján. 

A tárca által kidolgozott pályázati kiírás szerint az intézménynek az állandó és időszaki kiállításokon felül helyet kell biztosítania konferenciáknak, oktatási és üzleti rendezvényeknek. A célok között az is szerepel, hogy a „helyi lakosság kiemelt találkozóhelyévé kell válnia”. Ami azért sem lesz könnyű feladat, mivel Debrecen központja körülbelül 10 kilométerre van a kijelölt helyszíntől és jelenleg csak autóval lehet megközelíteni. 

Lázár János sokat vár az új múzeumtól

A minisztériumi várakozás szerint a „Magyar Közlekedési Múzeum - Debrecennel” egy olyan intézmény jöhet létre, ahol azon túl, hogy a látogatók megismerkedhetnek a magyarországi járműtervezés és -gyártás történetével, találkozhatnak a kutatás-fejlesztés legújabb eredményeivel is. A dokumentum szerint “a múzeum és a BMW között létrejövő stratégiai együttműködés kiemelt lehetőséget biztosít a legfrissebb technológiák és koncepciótervek legkorszerűbb kiállítástechnikai megoldásokkal történő megjelenítésére”.

A 14 ezer négyzetméteres létesítmény kevesebb mint felét, 6800 négyzetmétert foglalna el az állandó és az időszaki kiállítás, valamint a fogadótér. A műtárgyraktár, az irattár és a restaurátori műhely 3900 négyzetméteren rendezkedhet be, az irodákra és az üzemeltetésre 1900 négyzetméter jutna. Ezenfelül elvárás egy 600 négyzetméteres multifunkcionális konferencia és rendezvénytér, 3D moziterem, egy 350 négyzetméteres oktatási központ és egy ugyanakkora étterem és közösségi tér, valamint egy 150 négyzetméteres panoráma tetőterasz tervezése is. A tárca reményei szerint az új múzeumot évi 350 ezer látogató keresi majd fel és az ország legnépszerűbb családbarát létesítményévé válik. 

(Képünkön Lázár János építési és közlekedési miniszter, forrás: Lázár János hivatalos Facebook oldala)

Tegnap 12:41

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.