Lázár János szerint a Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé

A Közlekedési Múzeum mellett a természettudományi gyűjteményt is költöztetnék. Tárgyaltak, de még nem döntöttek Lázár János javaslatáról.

2024. május 25., 12:24

Szerző:

A Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé, hanem Magyarországé. A vidék, azon belül is Debrecen fejlesztése nem függ a fővárosi vezetéstől. Az nem budapesti ügy, hanem az ország gazdasági érdeke” – válaszolta a Népszava kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), miután az országjárásra indult Lázár János tárcavezető több helyen is elmondta, hogy az Orbán-kormány Debrecenben építené fel az új Közlekedési Múzeumot. Indoklása szerint „magaskultúrát is lehet a keleti országrészbe vinni".

Az új múzeum épület felépítésének, a gyűjtemény odaköltöztetésének költsége cirka 150-160 milliárd. A projektet Lázár szerint valahol a BMW-gyár közelében lehetne megvalósítani. Az ÉKM költségekre és helyszínre vonatkozó kérdésünkre nem válaszolt, de azt megjegyezte, hogy „Magyarország és a magyar nemzet fővárosa Budapest, amelyet folyamatosan fejleszt a kormány, csak úgy, mint az ország minden más területét is”. Mint a Népszavának küldött válaszlevélből kiderült:

Lázár János építési és közlekedési miniszter javasolta az Orbán-kormánynak, hogy az új Közlekedési Múzeum Debrecenben épüljön föl. A kabinet ezt a javaslatot első olvasatban megtárgyalta, döntés azonban még nem született az ügyben

– közölte érdeklődésünkre a tárca.

Holott a döntést aligha lehet sokáig halogatni. A közlekedési múzeum városligeti épületét azzal zárták be 2015-ben, hogy az évtized végére egy teljesen új, korszerű intézmény nyílik majd a helyén. Az épületet azóta ledózerolták, az Orbán-kormány azonban 2017-ben meggondolta magát, és úgy döntött, hogy inkább a MÁV Kőbányai úti egykori ipartelepén lesz az új kiállítóhely. A rozsdaövezet rehabilitációjáról szóló elképzelés – kormányzati ötletek esetén meglehetősen ritka módon – a szakmát is megnyerte.

A tervezőket ráadásul szintén szokatlan módon nemzetközi építészeti tervpályázaton választották ki. A New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro és a Noll Tamás építésziroda együtt készítette el a terveket, amire a korábbi tájékoztatás szerint 2022 nyarán meg is kapták az építési engedélyt, így már csak a részletes kiviteli tervek elkészítése maradt hátra. Ezzel 2023 elejére végeztek volna. Csakhogy Lázár János nagyon sok más állami projekttel együtt ezt is leállította.

Vitézy Dávid a közlekedési múzeum előző igazgatója, jelenleg főpolgármester-jelölt Budapestnek küldött újabb hadüzenetként értékelte Lázár bejelentését, ami mellett szerinte sem szól semmilyen észérv. Az pedig még súlyosabbá teszi a dolgot, hogy a BMW-gyár mellé, egy csak autóval megközelíthető, „világvégi autópálya-csomópont” mellé költöztetnék a gyűjteményt.

Múzeum-ügyben nem először jut eszébe az Orbán-kormánynak Debrecen. Az egyre terjeszkedő Ludovikának nagyon útjában lévő Természettudományi Múzeum oda költöztetéséről már kormányhatározat is van, bár a döntés ellen sok érv szól: a sok éves zárvatartástól a műtárgyak sérülésének kockázatán túl a jelentős látogatószám-csökkenésig. Debrecen 40 kilométernél távolabbról csak kevés településről érhető el átszállás nélkül, ami az iskolai csoportok utazását erősen megnehezíti, márpedig a múzeumlátogatók legalább fele iskolás - írja a lap.

(Kiemelt kép: Lázár János hivatalos Facebook-oldala)

 

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.