Az Orbán-kormány nem akar több pénzt adni a Lánchíd felújítására, az is lehet, hogy így lefújják az egészet

2020. január 10., 07:00

Szerző:

Bár még húszmilliárd forintra lenne szükség, az Orbán-kormány ragaszkodik ahhoz, hogy csak az eredetileg megállapított összeget, hatmilliárd forintot adjon támogatásként a Lánchíd felújítására – derül ki a hvg.hu cikkéből. A portál erről szóló kérdésére a Miniszterelnökség úgy válaszolt, az Orbán-kormány

„állja a szavát és betartja mindazt, amit Tarlós Istvánnak ígért és szerződésben vállalt 2018 októberében, a Lánchíd és a Budai Váralagút felújításához hatmilliárd forint támogatást nyújt.”

Ez azt jelenti, hogy veszélyben az egész beruházás, Karácsony Gergely legalábbis megválasztása után azt nyilatkozta, a Lánchíd rekonstrukciója az eredetileg ismert összeg csaknem kétszeresébe fog kerülni, szóval a hatmilliárd forintos kormányzati támogatás aligha lesz elég.

Ezt egyébként már korábban lehetett sejteni. A felújításért felelős BKK szeptemberi közleménye szerint a Lánchíd és a Széchenyi István tér felújítására a DÖMPER Kft. 27 milliárd 998 millió forintos, az STR Mély- és Magasépítő Kft. 27 milliárd 170 millió 408 ezres, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 25 milliárd 917 millió 856 ezres, az A-Híd Építő Zrt. pedig 24 milliárd 643 millió 130 ezer forintos ajánlatot tett. Ezeket Tarlós István volt főpolgármester vissza is dobta, arra hivatkozva, hogy túl vannak árazva, és árfelülvizsgálatot rendelt el. A BKK egyébként bekérte az ajánlattevőktől a szükséges igazolásokat, amelyeket január 10-ig, vagyis máig kell leadni.

Karácsony Gergely december elején arról beszélt, hogy most megpróbálják újragondolni a Lánchidat a funkciójával együtt a rakpart és az alagút felújításának a fényében is, és

időt akarnak, hogy ki tudják találni, lefújják-e ezt a pályázatot, és más műszaki tartalommal írnak ki egy újat

vagy megpróbáljanak pluszforrásokat bevonni.

A budapesti főpolgármester csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a Lánchídon kívül  is tudna még beruházást mondani, ahol hiányzik néhány tízmilliárd forint, a pénzhiányból fakadó problémát pedig az sem oldaná meg, ha az Budai Váralagutat nem újítanák fel. – Hogyha kihúznánk a projektből az alagút felújítását, ebből az következne, hogy az alagutat egy későbbi időpontban kell majd felújítanunk és lezárnunk, és akkor megint okozhat problémát, de ez még mindig csak a fele annak a pénznek, ami hiányzik – jelezte a politikus.

Orbán Viktor a hasonló budapesti beruházások támogatásáról azt mondta, ebben a tekintetben nincs különbség kormánypárti és ellenzéki városvezetés között, nem azért nem adtak több pénzt Budapestnek Tarlós István vezetése idején, mert nem akartak, hanem azért, mert csak ennyi volt.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.