A lakástámogatásokat megvágja a kormány, cserébe adózunk, adózunk, adózunk

Semmilyen érdemi adócsökkentést nem tervez az Orbán-kormány a lakosság körében, viszont drasztikusan csökkennek a lakástámogatások
A csok plusz néven bejelentett lakástámogatási változások valójában nagy megszorítást, mínuszt jelentenek – írja a Népszava.

2024. január 4., 07:48

Szerző:

A költségvetés 2024-2027 tervezési keretszámaiból kiderül, hogy bevételi oldalon egyetlen komoly változás látható: a céges adóbevételek csökkennek a 2024-ben tervezett 3757 milliárdról, a tervezési ciklus végére, 2027-re 3464 milliárd forintra. Ami azt jelenti, a kormány által tervezett évi 3-4 százalékos GDP növekedést és 3 százalékos inflációt is figyelembe véve, hogy ezen a téren adócsökkentés várható. Várhatóan ez a mintegy évi 800 milliárd forintnyi különadók egy részének fokozatos kivezetését jelenti. Erre utal az is, hogy a kormány egyre kevesebb direkt adóbevételre számít a honvédelmi és rezsicsökkentési alapok feltöltéséhez, azok kiadásait egyre nagyobb arányban más költségvetési bevételekből kívánja megoldani – írja a lap.

Ezzel szemben lakossági adók (szja), és a fogyasztási adóbevételi számok (áfa, jövedéki adó) monoton emelkednek, ami arra utal, hogy a kormány ezeken a területeken egyelőre nem számol komoly korrekcióval, vagyis adócsökkentéssel. A lakosság befizetései az idei 4857 milliárdról 2027-re 5966 milliárdra emelkednek, míg a fogyasztási adóbevételek az idei várható 11 041 milliárdról a tervezési ciklus végére 12 417 milliárd forintra emelkedhetnek. A bevételi számokból kiteszik, hogy a kormány tovább szorítja az adóprést (az ellenzéki) önkormányzatok nyaka körül, illetve a teljes tervezési ciklusban érdemi – évi 2000 milliárdot meghaladó – uniós támogatás lehívásával számolnak. Az önkormányzatoknak további rossz hír, hogy a nekik járó támogatások még nominálisan is csökkennek, vagyis még az inflációval sem kompenzálják a településeket megillető appanázst – írja a Népszava.

A kiadási oldal is tartalmaz meglepetéseket, bár ezek nem minden előzmény nélküliek: a lakástámogatási kiadások brutális mértékben csökkennek. Míg tavaly 449, 2022-ben 634 milliárd forint ment erre a célra, az idén már alig 181 milliárd jut, vagyis a korábbi évek kiadásainak kevesebb mint harmada. A ciklus végére 207 milliárdos kiadással számolnak, azaz a nagy kormányzati kommunikációs körítéssel „CSOK Plusz” néven bejelentett lakástámogatási változások valójában jelentős megszorítást, mínuszt jelentenek, amit eddig is sejtettünk – írja a lap.

(Kiemelt kép: az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)