Orbán a gyermekteleneknek is adócsökkentést ígér

Erről az MKIK rendezvényén beszélt, ahol gazdasági vízióit is megosztotta.

2022. február 19., 13:31

Szerző:

Orbán Viktor beszédében elmondta, vannak olyan csoportok, amelyek esetében az adóék már jóval az uniós átlag alá került. Erre példaként a 25 év alattiakat és a sokgyermekeseket említette: előbbieknek január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, utóbbiaknál pedig kormányzása idején jelentős kedvezményeket vezettek be. Hozzátette azonban, hogy tisztában vannak azzal is, hogy sokan vannak olyanok is, akik nem részesültek ezekből a kedvezményekből: a gyermektelenek, írja a hvg.

Konkrét részleteket ugyan nem említett, de annyit elárult, hogy az ő esetükben is be kell avatkozni adócsökkentés formájában – amelynek keretét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötendő új megállapodásban rögzítik majd. A miniszterelnök beszédében kiállt a jelenlegi adórendszer megtartása mellett, szerinte ugyanis ez az alapja a versenyképességnek. Az ebbe való beavatkozás – például progresszivitás – esetén ez szétesne, mondta.

A miniszterelnök azt is világossá tette: a kormány csak az adórendszer versenyképességé tételét tudja erősíteni, a bérszínvonalat nem határozhatja meg, erről ugyanis a gazdasági szereplőknek kell megegyezniük, a kormány csak ráüti a pecsétet. „A béreket csak addig lehet emelni, amíg a vállalatok ki tudják fizetni” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)