L. L. Junior Orbán után Toroczkai Lászlónak is levelet írt

A roma énekes azt kéri, ne szítsa tovább a faji feszültségeket a Mi Hazánk elnöke.

2023. szeptember 11., 18:34

Szerző:

Orbán Viktor után Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke felé is nyílt levéllel fordult ifjabb Lesi László, azaz L. L. Junior rapper és énekes. Levelét a „Tisztelt Pártelnök úr, Kedves Laci!” megszólítással kezdi, majd arra kéri, fontolja meg, hogy a romák elleni uszítást nem teszi pártja egyik fő programpontjává. Levelét úgy folytatta,

„Szeretném, ha tudnád, sok mindenben hasonlóan gondolkodunk. Én is azt gondolom, hogy mi, romák vagyunk ennek az országnak az egyik legnagyobb problémája. Sokan vagyunk alulképzettek, sokan dolgozunk a legkevésbé megbecsült munkahelyeken, sokan szorulunk az állam és a helyi település támogatására. De a problémákra egy modern világban és egy modern demokráciában megoldásokat keresnek az emberek és az emberek által megválasztott döntéshozók. Te, aki megválasztott pártelnök vagy, Te, akinek a pártja választás útján lett teljesen demokratikus módon részese a döntéshozói folyamatnak ebben az országban, Te milyen megoldásokat kínálsz nekünk, romáknak, illetve a magyar társadalom egészének?”

L. L. Junior hozzátette, közös benne és Toroczkaiban, hogy egy korosztályhoz tartoznak, mindkettőjüket Lászlónak hívják, de mindketten felvett nevükön ismertek (Toroczkait Tóth László néven anyakönyvezték). Ugyanakkor Toroczkai szerinte mintha mégis azt keresné, ami a magyar társadalom tagjait elválasztja egymástól, ahelyett, hogy a közös problémákat próbálná megoldani:

„amíg a kormányfőt arra kérem, hogy a nemzet egésze érdekében cselekedjen, tőled azt kérem, tegyél azért, hogy a Téged követők, a veled szimpatizálók is értsék, mennyire fontos ügyben kell mindannyiunknak a gyűlölködés helyett a megértés és az együttműködés irányába mozdulnunk,” – írta levelében. Megosztja még azt is Toroczkaival, milyen érzés az, hogy a „cigánybűnözés” jelszó alatt minden romát egy kalap alá vesznek a bűnelkövetőkkel:

„Te nem tudod, milyen érzés egy-egy nagy port kavart bűneset után órákig, napokig aggódva figyelni a híreket, és reménykedni, hogy ne roma legyen az elkövető. És ezt becsületes testvéreim százezrei élik át minden ilyen esetben. És okkal aggódnak, mert másnap szorosabban áll melléjük a biztonsági őr a boltban, kevesebb eséllyel mennek el egy állásinterjúra, illetve ki sem nyitják nekik az ajtót, amikor egy albérletet szeretnének kivenni.”

Végül közli a Mi Hazánk elnökével saját ajánlatát is: ha a cigánybűnözés szót és a cigánysorokon elkövetett erőszakos fellépést a párt jövőben mellőzi, kész ő maga is leülni beszélgetni Toroczkaival: „ha felelős hazafi vagy, első lépésként segíts abban, hogy a cigánybűnözés és a cigány bűnöző szavakat nem engedjük a közbeszédbe. És kérlek, ne engedd az erőszakot idéző vonulásokat a cigány sorokon a jövőben. Én pedig vállalom, hogy ha valóban releváns kérdéseket lehetne megvitatni a jelenkor hátrányos helyzetű fiataljai kapcsán (drog, erőszak, jövőkép nélküliség, oktatás fontossága, tudatosabb családtervezés), akkor azoknak örömmel leszek magam is a részese.”

A teljes levelet itt lehet elolvasni:

(Kiemelt kép forrása: L. L. Junior, Instagram)