Kutyapiszoárt tesztelnek Józsefvárosban

A Déri Miksa utcában teszt-jelleggel elhelyeztek egy kutyapiszoárt, amivel a park tisztaságát és növényzetét próbálják megóvni.

2023. január 19., 15:03

Szerző:

Kutyapiszoárt tesztelnek a józsefvárosi Déri Miksa utcában. A helyi önkormányzat az „utcaberendezést” a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javaslatára szerezte be a múlt évben – írta a Józsefváros Újság.

A kutyapiszoár egy cseh találmány, ami két változatban létezik: fából vagy betonból. Hirbek Edina, a ZöldEb elnöke a lapnak elmondta, hogy a találmány a kutya területjelölési ösztönére alapoz, vagyis arra, hogy az ebek felüljelölik a másik kutya által hagyott vizeletnyomot.

A kutyapiszoár abban „különleges” olyan nyílások vannak rajta, amelyek befogadják a vizeletet, és valamennyit magában is tartanak még takarítás után is, a kutya ezért mindig észleli a szagot, és ezek után oda akar pisilni, mert ott tud jelet hagyni. A piszoár könnyen lemosható, vagy épp az eső mossa le, a szag azonban megmarad benne.

A szerkezet fa változata 20 ezer forintba, míg a betonpiszoár 120 ezer forintba kerül. Csehországban már viszonylag sok helyen. Lengyelországban és Kanadában szintén csak tesztelik, Magyarországon Józsefváros az első, ahol kipróbálják városi használatban.

(Kiemelt kép: Résztvevők az állatok világnapja alkalmából tartott budapesti rendezvényen, az Erzsébet téren 2022. október 4-én. fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Tegnap 10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.