Kutatás: Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a legelutasítottabbak

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a legelutasítottabb politikusok. Donáth Anna viszont népszerűbb Karácsonynál, Toroczkai Lászlót pedig nagyobb arányban kedvelik a kormánypártiak, mint ellenzékiek.

2023. február 3., 09:28

Szerző:

A (Momentumnak is dolgozó) 21 Kutatóközpont friss felmérése szerint a válaszadók közel fele (45 százalék) nem szívesen látná fontos politikai szerepben Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferencből pedig még az ellenzéki szavazók sem kérnek – írja a Telex.hu.

A 21 Kutatóközpont a legismertebb ellenzéki pártvezetők kedveltségét és elutasítottságát vizsgálta január 18. és 23. között, az adatfelvétel során ezer embert kerestek meg telefonon. 

Eszerint továbbra is Gyurcsány Ferenc az ország legelutasítottabb politikusa. A felmérésben részt vevők 67 százaléka semmiképpen sem látná szívesen fontos politikai szerepben a volt miniszterelnököt. Nem csak a kormánypártiak tartják ellenszenvesnek a DK elnökét, az ellenzéki szavazók 50 százaléka is egyértelműen elutasította.

Gyurcsány után felesége, Dobrev Klára következik az elutasított politikusok listáján, a válaszadók közel fele (45 százalék) nem támogatja a DK-s árnyékkormány vezetőjének politikai szerepvállalását.

A kormánypárti és a bizonytalan szavazók között hasonló értékeket kapott, mint a DK elnöke, az ellenzékiek körében azonban sokkal pozitívabb az ő mérlege: 59 százalékuk szívesen látná Dobrevet fontos politikai szerepben és csak 17 százalék utasítja el élesen. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki szavazók Dobrevnél csak Donáth Annát és Karácsony Gergelyt kedvelik jobban.

A főpolgármestert a bizonytalanok és Mi Hazánk-szavazók is jóval kevésbé utasítják el, mint a DK EP-képviselőjét. Karácsony politikai szerepvállalását az ellenzéki válaszadók 69 százaléka támogatja, és csak 13 százalék utasítja el.

Karácsony Gergelynél is népszerűbb Donáth Anna. A Momentum szombaton visszatérő EP-képviselőjét  az összes válaszadó 40 százaléka, míg az ellenzékiek bő háromnegyede szeretné fontos politikai pozícióban látni. Donáth elutasítottsága pedig még Orbánnál is alacsonyabb, ellenzéki körben pedig csak öt százalék tartja ellenszenvesnek. A felmérésből az is kiderült, hogy Toroczkai Lászlót a kormánypártiak jóval nagyobb arányban kedvelik (42 százalék) és kisebb arányban utasítják el (13 százalék), mint az ellenzékiek – írja a lap.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.