Kutatás: ez a sofőrtípus a legidegesítőbb az utakon

Van aki zenével, vagy podcasttal kezeli a vezetés közbeni feszültséget, a válaszadók ötöde viszont csak kiabál és káromkodik.

2022. március 10., 15:42

Szerző:

Tízből hat autóst nem a dugók, hanem inkább a szabálytalankodó, agresszív sofőrök bosszantják – derül ki a Pulzus kutatócég frissen megjelent, reprezentatív kutatásából.

A kutatásból – amelyet a Cristo nevű autós alkalmazása rendelt meg – kiderült, hogy az agresszív (59 százalék), szabálytalanul közlekedő (58 százalék) autósok után a harmadik helyen az utak rossz minősége áll 37 százalékkal, ezt követi azonos arányban, 34-34 százalékkal a dugók és az utakon szabálytalanul közlekedő e-rolleresek, kerékpárosok vagy éppen gyalogosok.

Nagyjából minden harmadik autóst bosszantja a parkolóhelyek hiánya, a nem a vezetésre figyelő és a rutintalan sofőrök vagy a szabálytalanul parkoló autók. 

A nemek közti eltérések a szabálytalankodókkal és a rossz utakkal kapcsolatos toleranciában láthatók: előbbi a nőket, míg az az utóbbi a férfiakat idegesíti jobban, írja a Telex. A kutatásból az is kiderült, hogy mivel igyekeznek az autósok legyőzni a stresszt: 43 százalékuk nagy próbál távolságot tartani a szabálytalan sofőröktől, míg a megkérdezettek nagyjából harmada autós zene-, illetve rádió- vagy podcast-hallgatással igyekszik kikapcsolni. A megkérdezettek ötöde az egyszerű megoldást választja: káromkodik és kiabál. 

(Kiemelt kép: MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba)