Kunetz Zsombor nem emlékszik olyanra, amikor a minisztérium reálisan látta volna az egészségügyet

Az egészségügyi szakértő szerint kukába való az új szolgálati jogviszony. 

2021. július 12., 00:00

Szerző:

Hét traumatológus távozásával a balesetet szenvedetteket más városokba kell szállítani, ez mérhetetlen következményekkel járhat - ezt mondta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Klubrádiónak a zalaegerszegi helyzetről, ahol hét orvos mondott fel egyszerre. Hozzátette, ez plusz egy órás szállítást jelent, ami a súlyos balesetet szenvedett betegek ellátásában sorsdöntő lenne.

Kásler Miklós kijelentése, mely szerint ezrével jönnek vissza az egészségügyi dolgozók, szerinte nem reális. Hozzátette, nem emlékszik olyan pillanatra, amikor az EMMI minisztere reálisan látta volna a helyzetet.

Az egészségügyi szakértő „kukába valónak" nevezte az új szolgálati jogviszonyt. Szerinte ki lehet találni, hogy miért távoztak az érintettek, a túlmunkáról és a kivezényléssel a családtól távol töltött idő után járó bérek csökkenéséről van szó.

Zala megye traumatológiai központja helyett így a segítségre szorulókat kénytelenek átirányítani Nagykanizsára, Kaposvárra, Szombathelyre. Ez többlet időt, minimum egy órát jelent a betegellátásig, Kunetz Zsombor hangsúlyozta, a súlyos balesetet szenvedett emberek ellátásában a legfontosabb faktor az idő, különösen az első egy óra.

Felidézte, Karácsony Gergely nyilatkozatát, miszerint "amíg nincs mindenhol CT, addig nem lesz Atlétikai Világbajnokság sem". Az állam 50 milliárd forintot folyósított volna erre a célra, de a szakértő szerint nem volt jogcím, amire ezt megtehették volna.

Kunetz úgy látja, hogy szakemberek nélkül a felújításoknak, korszerűsítéseknek sok értelme nincs. Éppen ezért úgy véli, hogy az 50 milliárd forint haszontalan célokra megy majd el.

(Kép: Kunetz Zsombor - Fotó: Pozsonyi Roland)