Kunetz Zsombor: Merkely lerombolja a saját nimbuszát

Kunetz Zsombor nem ért egyet a Semmelweis Egyetem rektorának néhány kijelentésével.

2021. augusztus 29., 18:56

Szerző:

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző nem ért egyet Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának néhány kijelentésével. Kunetz szerint Merkely Béla kiváló kardiológus professzor, akinek megvan a józan esze, de egyes megnyilatkozásaival lerombolja ezt a nimbuszt. „Nem kellene ezt a nimbuszt ezekkel a megnyilatkozásokkal lerombolni. Még akkor sem, ha csőstől jönnek az állami felkérések, ilyen-olyan VB-k egészségügyi megszervezésére, valamint a kitüntetések”– írta az egészségügyi elemző a Facebook-oldalán, majd megosztotta Dobson Szabolcs szakgyógyszerész bejegyzését.

Dobson arról írt, úgy véli, Merkelynek korrigálnia kellene a véleményét arról, hogy a gyógyszercégek nem érzik kényszerítve magukat a Covid-19 elleni vakcina gyermek klinikai vizsgálatok végzésére, és így nem zajlottak le ilyenek a 12 év alatti gyermekek körében. „Például a Pzifer ugyanis nagyméretű vizsgálatokat végez és ezeket szeptemberben zárja le. Nyilvánvalóan idő kellett e vizsgálatok megtervezéséhez és megszervezéséhez, de már régóta ismeretes, hogy sor kerül ezekre” – írta Dobson az NBC News cikkére hivatkozva, majd úgy folytatta, hogy a rektor szerint negyedannyi dózis kellene 40 kg, illetve 12 év alatt.

„A tényleges dózis 5-12 év között a Pfizer klinikai vizsgálatban a felnőtt adag harmada, 5 év - 6 hónap között egyhatoda” – tette hozzá Dobson a Reuters cikkére hivatkozva. A szakember úgy látja, Merkely leértékeli a maszkok védőhatását is a delta variáns ellen. „Az amerikai és az izraeli, sőt a kínai hatóságok nem osztják Rektor úr nem tudni milyen matérián érlelt szkepticizmusát mert nagyon gyorsan visszaállították a beltéri maszkhordási kötelezettséget. Ezt javasolja a Magyar Orvosi Kamara is” – zárta Dobson, aki egyébként Merkely egy interjújára reagált.

A rektor nemrég azt mondta az Indexnek, hogy szerinte akkor lesz indokolt a vakcina 12 éves kor alatt, ha erre megfelelő dózisú oltóanyag áll majd rendelkezésre. „Véleményem szerint meg kell negyedelni az mRNS oltóanyag dózisát, ekkor alkalmas lehet arra, hogy a 40 kg és 12 év alatti fiatal gyermekek is vakcinához jussanak, igaz, ennek bizonyításához még klinikai vizsgálatok kellenek” – mondta, majd hozzátette: „Hogy miért nem zajlottak le eddig ezek a vizsgálatok?  Mert ebben a korosztályban rendkívül tünetmentesen zajlik a kórkép, a tünetmentes megbetegedés pedig nem kényszerítette ki a gyógyszergyáraktól ezt a lépést.”

Merkely az interjúban azt mondta, nem tett olyan megjegyzést, hogy nem kell maszkot mondani. „Azt mondtam, hogy a hatékonyabban terjedő vírusmutációk megjelenésével a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje. Egy kis időre levesszük, mondjuk egy pohár víz megivásához, ez pedig épp elég a megfertőződéshez. Ezzel pedig azt akarom hangsúlyozni, hogy a maszkviselés nem pótolja az oltást” – jelentette ki.

(Kiemelt kép:Kunetz Zsombor - Fotó: Pozsonyi Roland)