Különleges vendége volt hétfőn Kövér Lászlónak

Magyarország számára Vietnam a délkelet-ázsiai térség egy kiemelten fontos partnere – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten.

2022. június 27., 14:46

Szerző:

A házelnök az Országházban fogadta Vuong Dinh Huet, a vietnami nemzetgyűlés elnökét, és közösen tett sajtónyilatkozatukban fontos célnak nevezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok további fejlesztését. Magyarország egyelőre komoly deficittel bír ebben a relációban, „ami sok munkát ad még a magyar gazdaság szereplőinek” – fogalmazott. Hozzátette: van egy olyan ágazat – az agrárgazdaság területe –, ahol a magyar export volumene felülmúlja az importot.

Kifejtette: vietnami partnere sokrétű területtel foglalkozó delegációt hozott Magyarországra, így nemcsak a parlamentközi kapcsolatok építése szempontjából fontos ez a látogatás, hanem a kormányközi és a tudományos, felsőoktatási együttműködés szempontjából is nagyon ígéretes.

Közölte: tárgyaltak a magyar kötöttsegély-hitelprogram projektjeinek az állásáról, valamint egy Magyar Kulturális Intézet felállításának a lehetőségéről is.

Kövér László kitért rá: vietnami kollégájának megköszönte azt a segítséget, amelyet a vietnami nemzetgyűlés a pandémia időszakában nyújtott a magyar Országgyűlésnek. Remélhetőleg a járvány elmúltával a világ működése visszakerül a normális kerékvágásba, beleértve a turizmust is – mondta. Hozzátette: a turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat.

Megjegyezte: a nap hátralevő részében szót ejtenek azokról a nemzetközi kérdésekről is, amelyekben országaink érintettek, és megvizsgálják az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit a nemzetközi fórumokon.
Vuong Dinh Hue hangsúlyozta: Magyarország és Vietnam ugyan földrajzilag távol van egymástól, de hosszú történelmi barátság köti össze őket. Látogatása alkalmával megerősítették a két ország stratégiai együttműködését - fűzte hozzá.

A megbeszélés fontos témájaként említette a parlamentközi, továbbá a gazdasági együttműködés erősítését, a tudományos, kutatási és oktatási kapcsolatok fejlesztését. A delegációban több vietnami rektor is helyet kapott, akik együttműködést építhetnek ki magyar felsőoktatási intézményekkel – közölte.

Arról is beszélt: még az idén megnyílhat Vietnamban a Magyar Kulturális Intézet.

Kitért rá: kedden Orbán Viktor miniszterelnöknél tesz látogatást.

A sajtónyilatkozat előtt együttműködési megállapodást írtak alá az Országgyűlés és a vietnami nemzetgyűlés között, valamint a két ország igazságügyi minisztériuma között.

(Kiemelt kép: Le Tanh Long vietnami (b2) és Varga Judit magyar igazságügyi miniszter (j) együttműködési egyezményt ír alá a két minisztérium között Vuong Dinh Hue, a vietnami nemzetgyűlés elnöke (hátul b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (hátul j) jelenlétében az Országház Pázmándy termében 2022. június 27-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt.