Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

A forgalom idén 15 százalékkal bővülhet, vagyis meghaladhatja a 650 milliárd forintot, ezzel együtt pedig a tiszta játékbevétel is csúcsot dönthet.

2021. március 4., 08:53

Szerző:

Kilép a külpiacra az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt., közép- és hosszútávon pedig régiós szerepre tör a cég - mondta a Figyelőnek Czepek Gábor vezérigazgató.

A cégvezető szerint a Szerencsejáték Zrt. 30 év alatt kiépítette a szükséges szakmai alapokat, tapasztalattal és tőkével is rendelkezik a külföldi megjelenéshez. A terjeszkedés a térség országaiban kezdődhet online sportfogadásokkal. Az első bejelentés a következő hónapokban várható, addig még vizsgálják a lehetséges új piacok üzleti környezetét. Hosszú távon kereskedelmi hálózat létesítésével is bővülhet a társaság külpiaci tevékenysége.

A járvány kitörése súlyos nehézségeket okozott, hiszen a sportesemények elmaradása ellehetetlenítette a sportfogadási üzletágat, a lottó- és sorsjegy-értékesítését pedig a kijárási korlátozások nehezítették. A visszaesést ugyanakkor a következő hónapokban sikerült ellensúlyozni, így 2020-ban az előző évi rekordot 6 százalékkal meghaladva 574 milliárd forintos árbevétellel zártak, és 190 milliárd forinttal a tiszta játékbevétel is megközelítette a csúcsot. Mindezt elbocsátások és bezárások nélkül sikerült elérni, ami azért fontos, mert az ágazat csaknem 10 ezer embert foglalkoztat - mondta a vezérigazgató.

Czepek Gábor az üzleti eredményeket európai szinten is kiemelkedőnek nevezte. A Szerencsejáték Zrt. 2015 és 2019 között átlagosan 13,6 százalékos növekedést ért el, miközben az uniós átlag 4,2 százalék volt. Az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számított tiszta játékbevétel alapján a 6. helyet érték el az Európai Lottószövetség kimutatása alapján, megelőzve az összes régiós versenytársat. A forgalom idén 15 százalékkal bővülhet, vagyis meghaladhatja a 650 milliárd forintot, ezzel együtt pedig a tiszta játékbevétel is csúcsot dönthet. A vállalat vezetője elsősorban a digitális átalakulást tartja a legfontosabbnak a következő évekre, mivel a korszerű adatvédelemmel biztosított informatikai újítások piaci előnyt jelenthetnek. A Szerencsejáték Zrt. már tavaly nyáron bevezette az e-sportfogadást, idén tavasszal pedig új típusú virtuális fogadást indít. A digitális csatornák bővülése mellett ugyanakkor hagyományos elérési pontok sem fognak eltűnni - tette hozzá.

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.