Közpark lehet a balatonfüredi görög faluból

Jelenleg szezonális bulihelyként üzemel.

2021. szeptember 25., 15:13

Szerző:

A helyi önkormányzat évek óta nem tudja, hogy mit kezdjen a jelenleg bulihelyként szolgáló balatonfüredi görögfaluból. A város szégyenfoltjaként elhíresült területről a több alkalommal tárgyaltak már a koncepció megvalósulása érdekében, jelenleg a helyi szabályozási terv módosítását tervezi a képviselő-testület. 

Jelenleg 30 százalék a négy hektáron elterülő terület beépíthetősége, de ezt a jövőben 10 százalékra szeretnék csökkenteni, a terület fele pedig a közpark besorolást kapná illetve kisvárosias lakóterület minősítést. A beépíthető terület a közpark körül lenne, ahol elszórtan lakóépületeket húznának fel. 

A jelenlegi épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben – írja a balatonfured.hu.

A köztudatba csak görög faluként bevonult négy hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy nő padon ül a balatonfüredi Tagore sétányon az őszi napsütésben 2020. október 20-án. MTI/Vasvári Tamás)

 



Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.