Közösen ítélték el az ellenzéki pártok az orosz katonai agressziót

Felháborító hazugságnak tartják, azt a híresztelést, miszerint az orosz támadás ukrán provokációra adott válasz lenne.

2022. február 23., 12:16

Szerző:

A magyar ellenzék elítéli az Ukrajna elleni nyílt orosz katonai agressziót, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – tudatta az ellenzék sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az ellenzék kifejezi azt az igényét, hogy Magyarország szövetségesei, mind a NATO és az Európai Unió tagállamai a legteljesebb egységet demonstrálva álljanak ki Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg a béke és minden európai ország területi integritásának a védelme érdekében.    

Az ellenzéki pártok visszautasítják minden olyan harmadik ország magatartását, amely szemet huny az agresszió felett vagy hátráltatja a nemzetközi közösség szankcióit az agresszorral szemben. A nemzetközi jog, az érvényes nemzetközi szerződések – közöttük az 1994-es Budapesti Memorandum – és a civilizációs normák durva megsértésének minősül, hogy Oroszország  katonai eszközökkel kívánja rákényszeríteni akaratát a szomszédos Ukrajnára, írták. Hozzátették:

„felháborító hazugság, hogy az orosz támadás ukrán provokációra adott válasz lenne.”

Ez az állítás az ellenzék szerint azt a célt szolgálja csupán, hogy Oroszország megkísérelje legitimálni a nyílt agressziót a nemzetközi és saját közvéleménye előtt. Hozzátették, a konfliktus elszenvedője elsősorban a "függetlenségét" Oroszországtól elnyerő területek lakossága lesz, és súlyos következményekkel jár az Ukrajnában élő magyarok életkörülményeire is.

(Kiemelt kép: Fekete-Győr András, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésen, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.