Közös frakcióba kényszerítené az ellenzéki koalíció pártjait az ISZOMM képviselője

Szanyi Tibor pártja ellehetetlenítené, hogy a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is külön frakciókat hozhasson létre a következő parlamenti ciklusban.

2021. október 21., 09:17

Szerző:

Székely Sándor, a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) országgyűlési képviselőjének kedden benyújtott javaslata nehéz helyzetbe hozná az ellenzéket, magyarán teljesen keresztbe húzná a terveiket.

A hatpárti ellenzéki szövetség egy közös listán indul, ugyanakkor a szabályok és a belső megállapodások értelmében a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is létrehozhat majd külön frakciót a következő parlamenti ciklusban. A terveket keresztülhúzná a Székely Sándor által benyújtott határozati javaslata, amely szerint közös lista esetén is csak egy önálló frakciót lehetne létrehozni a jövőben.

A jelenlegi választási rendszerben nem tud külön listán indulni az ellenzék, így a javaslat megszavazása jelentős érvágás lenne számukra. 

A változtatás persze a szintén együtt induló Fidesz-KDNP szövetséget is érintené, de számukra talán kisebb lenne a veszteség.

A Blikk megkérdezte Székely Sándort, miért nyújtotta be a javaslatot. „Azt látjuk, hogy itt hosszú évek óta nem létező pártok döntenek a magyar emberek sorsáról. Itt van például a KDNP, aki úgy van bent az Országgyűlésben, hogy még a párt se nagyon létezik. Kettős tagsága van és a tagsága nagyobb részét is a Fidesz adja, ehhez képest frakcióval rendelkeznek, és elképesztően komoly pozíciókat foglalnak el a magyar közjogi berendezkedésben. Azt gondolom, hogy ez rendkívül igazságtalan. 

Látjuk, hogy ez már az ellenzéknél is kezd elharapódzni. Van a hat párt, akik összeálltak, ebből kettő-három alig-alig mérhető, ehhez képest nekik is frakciójuk lehet az Országgyűlésben. Márki-Zay Péter ráadásul már hetedik frakcióról beszél, ami szerintünk végképp értelmezhetetlen ”

– mondta a képviselő.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.