Jelentősen változik a budapesti közlekedés

Változik a közlekedés rendje a fővárosban, miután pénteken és hétvégén rövidített útvonalon jár majd a szentendrei HÉV.

2024. július 25., 14:30

Szerző:

Újra a feje tetejére áll a közlekedés a fővárosban. Ezúttal pénteken csak a Szentlélek tér és Szentendre között, szombaton és vasárnap pedig csak Békásmegyer és Szentendre között közlekedik a szentendrei (H5-ös) HÉV – közölte a MÁV-HÉV Zrt. a honlapján, hozzátéve: a kimaradó szakaszokon a H5-ös pótlóbusszal lehet utazni.

A közlekedési társaság közleményében arra hívta fel az utasok figyelmét, hogy a pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak, így a pótlóbusz és a HÉV közötti, bármely irányú átszálláskor, egyszeri utazásra szolgáló jegy használata esetén nem kell új jegyet váltani, a már meglévő jeggyel lehet tovább utazni. A papír alapú, kezelt vonal- és gyűjtőjegyet átszállás után a jegy még nem érvényesített végén is kezelni kell – figyelmeztettek. Hozzátették, a menetrendek elérhetőek a BudapestGO utazástervezőben és a bkk.hu/menetrendek weboldalon. 

A MÁV-HÉV az okozott kellemetlenségek miatt az utasok megértését kéri.

Van ahol megújul a közlekedés

Mindeközben a budapestieknek nem csak közlekedési nehézségekkel kell megküzdeniük, jó híreknek is örülhetnek. A főváros ugyanis nemrég bejelentette, hogy a 2-es villamos vonalán futó régi Ganz-villamosokat hamarosan lecserélik új CAF-villamosokra, melyek nem csak hogy alacsony padlójú, de légkondicionált járművek is lesznek, emellett jóval komfortosabbak a hetvenes években gyártott „ICS” Ganzoknál. Ugyanakkor a CAF-villamosok robusztusabbak, kissé szélesebbek, és a rövidebb változat is több méterrel hosszabb a vonalon most futó szerelvényeknél. A cserét az utaskényelem növelése és a zsúfoltság elkerülése is indokolja.

A 34 méter hosszú CAF-villamosokra viszont még várni kell egy kicsit, mivel azokat legkorábban csak 2026 második felében állítanák forgalomba. Ehhez azonban még több infrastrukturális beruházás is szükséges, így például a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő aluljáró kismértékű átalakítása is. Ez egyébként szerepelt is a Lánchíd eredeti felújítási terveiben, de pénzhiány miatt végül törölték a jelenlegi városvezetés által kiírt tender kiírásból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Budapesti Közlekedési Központ hivatalos Facebook oldala)