Közel 10 milliárdot költött az állami cég a védettségi igazolványokra

Nagyjából ezer forintba került darabja.

2021. október 27., 11:57

Szerző:

Az Átlátszó még márciusban fordult adatigényléssel a Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-hez (NISZ), azonban az állami cég nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hány darab védettségi igazolványt rendeltek meg, és mennyiért az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től. Júniusban, amikor közölték, nem adják ki az adatokat a lap perelt, ám még mielőtt erre sor kerülhetett volna, az állami vállalat kiadta az adatokat.

Az október 25-én kiadott dokumentumokból kiderül, hogy a vállalat két ütemben összesen 8 millió védettségi igazolvány legyártására szerződött le bruttó 9,9 milliárd forint értékben. Egy igazolványért tehát bruttó 1237 forintot fizetett a NISZ, ez nettóban 979,5 forintot tesz ki. Az Átlátszó alapján az esetről beszámoló 444 azt is hozzáfűzi, hogy az eredeti tervek szerint szerepelt volna az igazolványon az oltás típusa is, de egy februári kormányrendelet ezt felülírta. Emiatt a NISZ ész az ANY közötti szerződést is módosítani kellett március elején.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.