Kövér László öt oldalon indokolta meg Jakab Péternek a 9,6 milliós bírságot

A határozatra azért volt szükség, mert a Jobbik elnöke a mentelmi bizottság után az Országgyűlést kérte a négyhavi tiszteletdíjával egyenlő mértékű bírság hatályon kívül helyezésére.

2021. június 10., 20:05

Szerző:

Benyújtotta a Jakab Péter megbüntetéséről szóló határozatot Kövér László, amelyben a házelnök részletesen kifejti, miért szabott ki 9 686 400 forintos büntetést a „ficsúrozó” politikusra, amiről lapunk is beszámolt már korábban. A határozatra azért volt szükség, mert a Jobbik elnöke a mentelmi bizottság után az Országgyűlést kérte a négyhavi tiszteletdíjával egyenlő mértékű bírság hatályon kívül helyezésére.

Kövér László ötoldalas határozatát az Index szemlézte:

„a jogkövetkezmény mértékét arra figyelemmel állapította meg, hogy a képviselő a kirívóan sértő kifejezést és a fegyelmi jogi rendelkezésekbe ütköző magatartást az ülésvezetői felszólítások ellenére, sőt azokat bírálva használta, illetve folytatta tovább”.

Kövér László emellett felidézte a Mentelmi bizottság döntését, amely szerint megállapításra került, hogy a házelnöki döntésben foglalt tiszteletdíj-csökkentés mértéke – ellentétben azzal a képviselői állítással, miszerint politikai indokok motiválták a döntés meghozatalát – a törvényben meghatározott házszabályi rendelkezések megsértésének súlyára tekintettel, az Ogytv. 46/D §-a és a 47. § (1) bekezdés e) pontja alapján került megállapításra – közölte a lap.

A dokumentum végezetül megjegyzi, amennyiben az Országgyűlés esetleg úgy dönt, hogy a határozatot elutasítja, úgy a 9,6 milliós büntetést hatályon kívül helyezi, ha viszont elfogadja, a politikus tiszteletdíja a megállapított mértékben csökken. 

(Kiemelt kép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén, 2021. június 7-én. MTI | Koszticsák Szilárd)

 
 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.