Kövér Lászlót nem érdekli, ki nyeri meg az orosz-ukrán háborút

A házelnök szerint az orosz-ukrán háború lezárására a legjobb forgatókönyv egy tűzszüneti tárgyalás lenne. Ezt követően kell megpróbálni egy új európai biztonsági architektúrát építeni, amely minden fél számára megfelelő biztonsági garanciákat ad.

 

2023. július 7., 13:32

Szerző:

„Bennünket, bocsánat, lehet hogy érzéketlenül hangzik, vagy úgy hangzik, mintha bizonyos erkölcsi szempontok egyáltalán nem játszanának szerepet a magyar kormány és Magyarország álláspontjában, de bennünket nem érdekel, ki nyer. Eleve, nem nyer ezen senki se” – közölte Kövér László  az InfoRádió Aréna című műsorában az orosz-ukrán háború kapcsán. 

A státusztörvénnyel kapcsolatban arról is beszélt, hogy szerinte sem jogi, sem racionális indok nem lehet arra, hogy az Európai Parlament „rábírja” Magyarországot a törvény módosítására, de egyúttal hozzátette, hogy később, a tapasztalatok alapján változhat a jogszabály.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz jelöltjeiről az EP- és az önkormányzati választásra a jövő áprilisi választmányi ülésen döntenek majd.

Megerősítette, hogy a listát Varga Judit volt igazságügyi miniszter fogja vezetni. Azt mondta: nem számít arra, hogy a Schadl-Völner ügy hullámai utolérik a volt minisztert.

Megjegyezte, hogy az EP-képviselők listája várhatóan nem fog változni. A főpolgármester-jelölt még nincs meg, elmondása szerint több alkalmas ember is van a feladatra. Kövér egyébként arra számít, hogy az ellenzéknek lesz közös főpolgármester-jelöltje, de abban nem biztos, hogy Karácsony Gergely lesz az.

Az Országgyűlés elnöke mindenesetre aláhúzta, hogy világosan egyértelművé kell tenni, hogy aki politikai párt tagjaként, vezetőjeként vagy politikai közösségként a közhatalom megszerzéséért folytatott versenyben külső támogatást fogad el, az a hazaárulással azonos súlyú cselekedet, ami büntetendő.

(Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésen Kossuth Lajos szülőhelyén, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Monokon 2023. március 15-én. MTI/Vajda János)