Kövér László bélyeggyűjtőket, Áder János éjjeliszekrény-beszerzést támogatott saját közpénzkeretéből

Milyen célokra juttat évente több tízmillió forint közpénzt saját belátása szerint Áder János államfő és Kövér László házelnök? Végignéztük az adománylistáikat: Áder főleg az egészségügyre és gyerekeknek ad, Kövérre pedig inkább a hagyományőrzők, a határon túli és az egyházi szervezetek számíthatnak.

2021. április 5., 14:06

Szerző:

Évente 73 millió forintot, vagyis több mint 22 évnyi átlagbért – a KSH januári, nettó 273 ezer forintos havi adatával számolva – jótékonykodhatnak el fejenként a hivatalban lévő és volt államfők, valamint az Országgyűlés elnöke. Ezt a pénzt teljesen szabadon költhetik el, semmiféle pályáztatási vagy kiválasztási előírásnak nem kell megfelelni. A közpénzből biztosított keretük terhére annyit és annak adnak, amennyit és akinek akarnak. Csupán annyi megkötés van, hogy pártnak, politikai szervezetnek, vagy pártot támogató szervezetnek nem adható ilyen „közcélú felajánlás”.

Áder egészségügyre és gyerekeknek ad

Az utólag közzétett nyilvános lista alapján Áder János köztársasági elnök az idei év első 3 hónapjában 9,5 millió forintot jótékonykodott el az éves keretéből, vagyis időarányosan a felhasználható pénznek csupán felét. Nem aprózta el: 8 millió forintot kapott a budapesti I. sz. Bókay Gyermekklinika alapítványa, hogy a pénzből korszerűsíthessék az arcrekonstrukciós centrumuk műtőjét. A másik kedvezményezett a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete volt 1,5 millió forinttal. A köztársasági elnök egészségügyi és gyerekekkel kapcsolatos célokra fordítja a legtöbb támogatást, így van ez már sok-sok éve.

A tavalyi lista alapján a legnagyobb összegű támogatás gyerekekhez jutott el – 11,6 millió a Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványa által fenntartott gyermekotthonoknak laptopbeszerzésre –, a második legtöbbet pedig az egészségügy kapta: a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány 8 millió forintot fordíthatott egy légzéstámogató eszköz beszerzésére. A harmadik legnagyobb összeg, 5,5 millió szintén Böjte Csaba alapítványához került, ebből az erdélyi Déván működő gyermekotthon fűtését korszerűsítették. Még egy nagyobb összeg támogatás is Erdélybe került: Gergely István katolikus plébános Csibész Alapítványa gyerekotthona lakóira költhetett 5,2 milliót Csíkszeredán.

A Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület online alakuló ülé
 
Áder János köztársasági elnök
 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

 

Ötmillió forinttal szállt be Áder az első olimpiai bajnok Hajós Alfréd Margitszigetre tervezett szobrának 30 milliósra becsült költségébe. A nagyobb összegek közé tartozik az a 3,3 millió forint, amit a Hópihe Alapítvány a Semmelweis Egyetem szülészeti klinikáján két intenzív ágy és egy szülőágy beszerzéséhez kapott. A tavalyi Áder-adománykeret 34 kedvezményezettjének fele a fentieknél kisebb, 1-3 millió forint közötti összegeket kapott és volt tucatnyi egymilliónál kisebb összeg is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kétszer is kapott pénzt karácsonyi élelmiszercsomagokra, összesen 3 milliót, az ELTE Egyetemi Könyvtárának restaurátor-műhelye pedig a régi kódexlapok megmentéséhez szükséges eszközt vehetett Áder 730 ezres támogatása segítségével.

Jelentősebb összeget, 2,5 millió forint juttatott az államfő egy egyházi fenntartású szociális intézménynek éjjeliszekrény-beszerzésre,

félmilliót a két járványhullám között augusztusban megtartott Tokaji Írótáborra, 1,5 milliót egy véradással egybekötött jótékonységi futásokat szervező alapítványnak sportcipőkre, és jutott csaknem egymillió moldvai csángó magyar fiatalok magyarországi továbbtanulásának támogatására is. Nem sűrűn fordul elő, hogy a kedvezményezett visszautalja a pénzt, ám tavaly ez is megtörtént: Áder egy győri piackutató bt-nek küldött 2,1 millió forintot A Nagy Szigetköz könyv kiadására, de „a projekt meghiúsulása miatt” ezt a felajánlást visszafizették.

Kövérre számíthatnak a hagyományőrzők

Kövér László házelnök esetében egyelőre idei adatok nem érhetők el, csak a tavalyi lezárt év adományozási listája olvasható, ebből pedig kiderül, hogy ő inkább több helyre adott kevesebbet. Listáján 74 kedvezményezett volt 2020-ban, ezek többsége egymilliós vagy ennél kisebb összeget kapott, és már a 2 milliós felajánlás is ritka volt. Ádertől eltérően a házelnöknél nem annyira az egészségügy, inkább a határon túli és az egyházi, valamint a magyarsággal változatos módon foglalkozó szervezetek a dominánsak.

A négy legnagyobb összegű – 2-2 milliós – támogatást a bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona, a határon túli magyar kultúra támogatásától a nemzeti identitás erősítésén át a vallásturizmus népszerűsítéséig sok mindennel foglalkozó Jakab és Komor tér 6. Egyesület, a szlovákiai Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület, valamint a Kövér által évek óta dotált, a szülővárosában működő Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete kapta.

Jellemzően egymillió forint alatti összegekkel támogatott a házelnök számos hagyományőrző szervezetet, mint például a Rákóczi Tárogató Egyesület, Scythia Hungarica Hagyományőrző Egyesület, Báthory Bem Hagyományőrző Egyesület, Asociatia Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület, vagy a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület. A pápai nyugdíjasok és helyi barokk hagyományőrzők mellett más, a szülővárosában működő szervezetnek is juttatott pénzt Kövér, így kapott 1,2 milliót a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesület, 1,5 milliót pedig a szintén pápai Pegazus Színház Közhasznú Nonprofit Kft. is. Egymillió forintot kapott tavaly Kövértől az önmeghatározása szerint a „a megmaradásra épülő nemzetpolitikával és a globalizáció jelentette kihívások megválaszolásával” foglalkozó Magyar Patrióták Egyesülete,

szintén egymillió jutott az évek óta rendszeresen támogatott Internetes Bélyeggyűjtő Klubnak, további félmillió pedig egy másik hasonló szervezetnek, a Szabolcsi Bélyegegyesületnek.

És végezetül, de nem utolsósorban, nem először kapott már pénzt az elmúlt években egyébként Kövértől a Sárospataki Wass Albert Kör, tavaly 300 ezer forintot.

A volt államfők is jótékonykodnak

Áderhez és Kövérhez hasonlóan ugyanilyen éves adományozási kerete van a volt államfőknek, ezeket a támogatási listákat is minden évben közzéteszik. A plágiumbotránya miatt éppen 9 éve, 2012. április 2-án tisztségéről lemondott Schmitt Pál listáján sok sportcélú támogatást találunk, ami aligha meglepő a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívótól. Az 54 tételes tavalyi támogatási listán kétszer is szerepel a Magyar Edzők Társasága összesen 5 milliós összeggel, a Magyar Torna Szövetség 800 ezerrel, az Aikido Kids Ifjúsági és Szabadidősport Egyesület 3 millióval, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1,5 millióval, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete 3 millióval, az Óbudai Wellness és Diáksport Egyesület 2 millióval, a Piliscsabai Cserkész, Lovas, Kulturális, továbbá a Szabadidős és Sport Egyesület szintén 2 millióval.

Sokkal kevesebb helyre ad, viszont egyenként néha igen jelentős összegeket Sólyom László volt államfő. A mintegy két tucat tavalyi kedvezményezett közül a legnagyobb összeget, 23 millió forintot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapta, őt 16,5 millióval követte a sorban a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, míg a harmadik legtöbb pénz, mintegy 4,5 millió az Antropos Mentálhygiénés Egyesületnek jutott. A volt köztársasági elnök rendszeresen támogatja a Magyar Hospice Alapítványt is, tavaly például 2 millió forinttal.

(Kiemelt kép: Kövér László házelnök / Fotó: MTI | Szigetváry Zsolt)

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt Siemens mozdonnyal bővül a magyar vasúttársaság flottája, a járművek október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity vonalakon. A mozdonyflotta bővítésével pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik a vonatközlekedés – közölte a MÁV-Start. Egy vasúti szaklap szerint viszont nem olyan rózsás a helyzet: valójában kényszerből kell bérelnünk, mivel Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert.