Kovács Zoltán magyarázkodik, hogy Orbán célzott-e Magyarország uniós kilépésére

Több országban is foglalkoztak a miniszterelnök szombati beszédével.

2022. február 13., 19:31

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök nem célzott évértékelő beszédében Magyarország kilépésére az Európai Unióból, ahogy azt a dpa német hírügynökség híradásának címében állította – szögezte le Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az államtitkárság honlapjára közzétett nyilatkozatában, írja az MTI.

 A cikk

Mint megírtuk, a miniszterelnök szombaton megtartotta 23. évértékelő beszédét a Várkert Bazárban. Orbán itt többször is kritizálta a brüsszeli és uniós politikát, és így több ország híroldala is foglalkozott ezzel. A Zeit szemléje alapján a dpa cikkében többek között az áll, hogy „Orbán Viktor magyar miniszterelnök először utalt arra, hogy az országa kiléphet az EU-ból” – írták. A cikkben arra alapozzák az állítást, hogy a magyar miniszterelnök azt állította, az Európai Unió „szent háborút, dzsihádot” folytat a jogállamiság jelszava alatt, és Orbán „toleranciát követelt” az EU-tól Magyarországgal szemben, máskülönben – mint mondta – nem lehetne közös úton haladni, írták. A cikkben továbbá megjegyzik, hogy a miniszterelnök azt mondta, Magyarország nem akar olyan lenni, mint Nyugat-Európa.

A cikkben megjegyzik, az uniós tagságot az emberek közel 80 százaléka üdvözli Magyarországon. Mint fogalmaznak, Orbán korábban többször is éles támadásokat intézett a „brüsszeli bürokraták” ellen, de a távozással való fenyegetőzéssel visszafogta magát. Megjegyzik: a szombati „nemzet helyzetéről szóló éves beszéde” egybeesett a választási kampány kezdetével.

A Telex szemléje alapján Orbán egyébként úgy fogalmazott: „Nem az együttérzésükre vágyom, de harminc éve dolgozom velük együtt” – mondta Orbán az Európai Unióról a közönségének, a fő különbség pedig kettőnk közt az, hogy ők nem éltek kommunizmusban. Mint írják hozzátette: az unióval pedig „jogállami dzsihádot” folytatunk. „Semmi értelme eltakarni a különbségeket, a vita a nyugati világon belül elkerülhetetlen. Az Európai Uniónak viszont csak akkor van jövője, ha együtt tudunk maradni. A magunk részéről egyben akarjuk tartani uniót, ezért többször is tettünk toleranciaajánlatot Berlinnek és Brüsszelnek” – mondta, írják.

Kovács nyilatkozata

„Jóllehet a miniszterelnök kitért a Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában lévő kihívásokra, nyilvánvalóan nem mondta azt, amit a dpa német hírügynökség címe állít” – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy a legjobb bizonyíték erre magának a miniszterelnöknek a beszéde, amelyből több helyen idézett is.

„A legfontosabb az, hogy együtt akarunk-e maradni. Különösen itt, Európában, mert az Európai Uniónak csak akkor van jövője, ha az egyre növekvő kulturális elidegenedés ellenére is együtt tudunk maradni. A magunk részéről mi egyben akarjuk tartani az Európai Uniót. Ezért többször is tettünk tolerancia-ajánlatot Brüsszelnek és Berlinnek is” – idézte Kovács Zoltán a miniszterelnök szavait. Az államtitkár aláhúzta, hogy beszédében Orbán Viktor annyit mondott: Budapest nem várja Brüsszeltől, hogy átvegye  a magyar migránspolitikát, a magyar családpolitikát vagy a magyar kül- és nemzetpolitikát, „de ők sem követelhetik tőlünk azt, hogy átvegyük az övéket”.
  
Kovács Zoltán kijelentette: a beszédből kiderül, hogy – ellentétben a dpa címével – Orbán Viktor az EU egyben maradását hangsúlyozta, valamint kiemeli a nyugati és a közép-európai tagországok egymás iránti toleranciájának fontosságát. Hozzátette, hogy Orbán Viktor már korábban is több alkalommal aláhúzta, Magyarország az EU egyben maradását és a tagországok közös jövőjét hangsúlyozta.

(Kiemelt kép:Orbán Viktor Facebook-oldala)
 

15:10

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek – mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.