Rogán államtitkára Ukrajna NATO-tagságát támogató egyeztetésen vett részt

Legalábbis részt vett azon a találkozón, ahol a felek megerősítették, hogy egységesen készek Kijevet támogatni, ameddig csak szükséges. 

2023. május 31., 11:22

Szerző:

Május 24-én a bukaresti kilencek nemzetbiztonsági tanácsadói találkoztak Varsóban, hogy előkészítsék a NATO június 6-ára Pozsonyba tervezett csúcstalálkozóját. A tárgyaláson résztvevő felek megerősítették, hogy egységesen kívánnak fellépni a NATO és az EU fórumain, valamint ismét elítélték Oroszország Ukrajna elleni törvénytelen háborúját és kijelentették, hogy készek Kijevet támogatni, ameddig csak szükséges. A találkozón Rogán Antal államtitkára, Kovács József altábornagy is részt vett – írja a Hvg.  A lengyel nemzetbiztonsági hivatal közleménye szerint  B9-országok egyöntetűen elítélték Oroszország illegális és provokálatlan agresszióját Ukrajna ellen. 

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy „hiába akarnak bennünket belepréselni, nem fogunk részt venni ebben a háborúban. „Ez nem a mi háborúnk, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen, és béketárgyalások kezdődjenek, mert másképpen nem lehet megmenteni sok tíz- vagy százezer ember életét” – mondta a miniszterelnök. 

A Bukaresti Kilencek (Bukarest, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország) csoportját a 2014-es, Ukrajna elleni első orosz agresszió után hozták létre külügyminiszterek, védelmi miniszterek és elnöki biztonsági tanácsadók. A B9 alapvető célja, hogy a NATO keleti szárnyának országai közös hangot hozzanak létre a biztonság szempontjából legfontosabb, szövetséges tárgyalások tárgyát képező kérdésekben.

(Kiemelt képünkön a Bukaresti Kilencek nemzetbiztonsági tanácsadóinak találkozóján készült fotó. A résztvevők között Kovács József altábornagy. Fotó: Lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal)