Kötelező „önkéntes” munkát rendelt el a háziorvosoknak Müller Cecília, drága lesz, ha nem vállalják

Megjelentek a januári oltási akciónapok részletei.

2021. december 28., 14:35

Szerző:

Határozatban tette közzé Müller Cecília országos tiszti főorvos a már karácsony előtt bejelentett januári oltási akciónapok háziorvosokat érintő részleteit – írta a hvg.

Az országos tiszti főorvosnak a december 27-i Hivatalos Értesítőben megjelent határozata szerint „a háziorvosokat is felkérik arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak oltási akciónapokat.” A háziorvosok három opció közül választhatnak:

  •  '22 januárjában legalább egy hétvégén oltanak
  • az általa választott és a megyei oltási bizottsággal előzetesen egyeztetett péntek-szombati napon,
  • vagy 
  • pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban

Továbbá arra is kötelezik a háziorvosi szolgáltatót, hogy az oltakozás lehetőségéről és időpontjáról tájékoztassák a lakosságot. Aki pedig megsérti a tisztifőorvos határozatát 

külön jogszabályban meghatározott 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabására számíthat.

A határozat indoklása szerint a járvány elleni védekezés „dinamikájának fenntartása és erősítése érdekében szükségessé vált, hogy a háziorvosi szolgáltatók oltási hétvége biztosításával fokozott mértékben végezzék az oltási tevékenységüket” – írta a portál.

(Kiemelt kép: Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója megmutatja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Moderna vakcináját a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyét 2021. január 12-én. fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)