Koszovó, Montenegro és Románia a 42 ország között, akik támogatják a Budapest Pride-ot

Szombaton tartják az idei Pride-felvonulást.

2022. július 18., 16:55

Szerző:

„A 27. Budapest Pride Fesztivál alkalmából mi, az alábbi nagykövetségek és kulturális intézetek, teljes támogatásunkról biztosítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait. Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak” – kezdődik a nyilatkozat, amelyet 42 ország nagykövetsége közösen adott ki hétfőn. 

Mint írják, elismerik az LMBTQI+ alulról szerveződő emberi jogi aktivisták, újságírók, média munkatársak, és civil szervezetek arra irányuló munkáját, hogy minden egyén, szexuális irányultságától, nemi identitásától vagy kifejezésétől, illetve nemi jellemzőitől függetlenül, egyenlő bánásmódban és a törvény teljes védelmében részesüljön. A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása a demokratikus államok alapjait képezik, teszik hozzá.

Kiemelik, hogy a sokszínűség megünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. „A Budapest Pride a régióban a leghosszabb múltra tekint vissza az ilyen rendezvények közül, és kiemeljük szerepét az egyenlő bánásmód és a társadalmi elfogadás előmozdításában minden LMBTQI+ személy számára, hozzájárulva egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez” – áll a közös nyilatkozatban amelyet a következő nagykövetségek és kulturális intézetek adtak ki:

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Peru, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland és Uruguay nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

(Kiemelt képünk: Elindult a Budapest Pride Fotó: Merész Márton/168)