Korrupciós ügyben tanúként hallgatták ki a bíróságon a fideszes országgyűlési képviselőt

A Volvo-gate néven ismert ügyben kellett Bánki Erik fideszes parlamenti képviselőnek tanúvallomást tennie.

2022. május 10., 18:40

Szerző:

A pécsi Volvo-gate néven ismert 700 millió forintos csalásról szóló ügy keddi tárgyalásán Bánki Eriknek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének is tanúvallomást kellett tennie a Kaposvári Törvényszéken – írta a 444.hu. Az ügyet részletesen a Szabad Pécs tárta fel többrészes cikksorozatában 2018 elején.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy bíróság előtt kell felelnie a fideszes képviselőnek a Volvo-gate ügyben. A botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor eredeti ajánlatnál több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo-buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz. Az árkülönbözet egy, a beszerzésben érdemi munkát nem végző közvetítőcégnél csapódott le. Az ügylet 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek. A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog és nyomozás indult előbb ott, aztán Magyarországon is. Paczek Endre Tibor korábban ügyvezetői pozíciót töltött be egy németországi cégben, amelynek Bánki Erik volt a 91 százalékos tulajdonosa. 

A kaposvári bíróságon kedden erről is kérdezték Bánki Eriket, aki azt mondta, csak egy napra mentek ki kollégájával egy koncert miatt és gasztronómiai érdeklődés is vezette őket. A két országgyűlési képviselő ugyanakkor csupán tanúként kapott idézést. A tárgyaláson Hadházy Ákos is jelen volt, aki a Szabad Pécsnek azt mondta, feljelentést tesz a tanúvallomásban elhangzottak miatt.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2020. november 19. Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka felszólal a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló határozat módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 19-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)