Bíróság előtt kell felelnie a fideszes képviselőnek a Volvo-gate ügyben

Rajta kívül még másik két személyt is beidéztek. 

2022. március 25., 16:46

Szerző:

A Kaposvári Törvényszék büntetőtanácsa úgy döntött, hogy ezen a tárgyalásin kihallgatja Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőt is – írja a Szabad Pécs. A hosszú ideje elhúzódó per a választások után, májusban folytatódik.

A pécsi buszbeszerzési botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor eredeti ajánlatnál több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo-buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz. Az árkülönbözet egy, a beszerzésben érdemi munkát nem végző közvetítőcégnél csapódott le. Az ügylet 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek. A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog és nyomozás indult előbb ott, aztán Magyarországon is. Paczek Endre Tibor korábban ügyvezetői pozíciót töltött be egy németországi cégben, amelynek Bánki Erik volt a 91 százalékos tulajdonosa – emlékeztet a 24.hu

A következő bírósági tárgyalásra május 10-én kerül sor, ahol Bánki Erik mellett, Paiger Istvánt, a Tüke Busz Zrt. volt vezérigazgatóját, valamint a III. rendű vádlott, Paczek Endre magyar-amerikai állampolgárt is kihallgatják. Utóbbi bűnösnek vallotta magát, és elismerte bűnösségét. 

(Kiemelt képünk: Budapest, 2020. november 19. Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka felszólal a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló határozat módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 19-én. Fotó:  MTI/Illyés Tibor)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.