Czeglédy Gergő már nem a BKK felügyelőbizottságának a tagja

Karácsony Gergely főpolgármester döntése szerint a nemrég letartóztatott Czeglédy Gergő már nem a BKK felügyelőbizottságának a tagja.

2024. június 28., 13:07

Szerző:

Ahogyan azt korábban a 168.hu is megírta, a hatóságok őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, a baloldali összefogás politikusát, Czeglédy Gergőt. Sajtóinformációk szerint a letartóztatás egyenes folyománya annak a házkutatásnak, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) végzett az óbudai városházán a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során. Később a nyomozó főügyészség is megszólalt az ügyben, ők azt mondták, hogy korrupciós bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a III. kerületi önkormányzatnál – folynak eljárási cselekmények. Csaknem 40 hivatalos személy vesz részt a főügyészség által szervezett összehangolt akcióban és az ügyészség felkérésére a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

Az ügyészség már márciusban is tartott hasonló akciót, akkor azt közölték, hogy négy embert őrizetbe vettek. A megalapozott gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

Az őrizetbe vétel kapcsán szintén felröppent a hír, hogy Czeglédy Gergő az alpolgármesteri teendői mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagja is, adódott tehát a kérdés, hogy mi lesz ezzel a pozícióval, tekintve, hogy Czeglédy egy hónapra rács mögé került. Mint ahogyan az is ismert volt, hogy a posztról a Fővárosi Közgyűlés képes csak visszahívni Czeglédy Gergőt, ezért a 24.hu hét elején a Főpolgármesteri Hivatalnál érdeklődött az ügyről. Innen azonban a lap csak annyit tudott meg, hogy a Fővárosi Közgyűlés nyáron nem ülésezik.

Most azonban kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester visszahívta a tisztségéből Czeglédy Gergőt. Az értesítésben a városvezetés kitért rá, hogy bár nincs ülési időszak, halaszthatatlan esetben a szervezeti és működési szabályzat szerint a főpolgármester jogosult a közgyűlés hatáskörébe tartozó egyes kérdésekben döntést hozni. Ez meg is történt, Czeglédy megbízása megszűnt, így a BKK felügyelőbizottsága az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásáig öt taggal működik tovább.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely. Forrás: 168 archív)