Van olyan magyar óvoda, ahol több száz gyerek került karanténba

Drámai mértékben terjed az omikron az iskolákban és az óvodákban.

2022. január 20., 09:13

Szerző:

Drámai ütemben terjed a koronavírus omikron variánsa az iskolákban és az óvodákban is, csakúgy vidéken mint a fővárosban. Az Eduline oktatási portál gyűjtése szerint van olyan budapesti kerület, ahol 18 óvodai csoport, összesen 315 gyerek került karanténba. 

A XII. kerületi önkormányzat közlése szerint náluk minden ötödik ovis csoport karanténba kényszerült. A hét elején az önkormányzat által fenntartott óvodák 66 csoportjából 13 volt karanténban, összesen 11 gyereknél és 10 dolgozónál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A Normafa Óvodában az összes csoportnál karantént kellett elrendelni. 

Szintén súlyos a helyzet a III. kerületben, ahol a hét elején 18 csoport és összesen 315 gyerek volt karanténban. A II. kerületben az önkormányzat fenntartásában lévő tizenkét óvoda közül nyolcban van legalább egy csoport otthon, egy óvodának pedig az összes csoportjában rendkívüli szünetet rendeltek el. Mindez körülbelül 374 gyereket érint. Emiatt a II. kerület hamarosan újabb tesztelési akcióba kezd, január közepétől ingyenes és önkéntes PCR-tesztelést biztosítanak az óvodai, bölcsődei és a szociális ágazatban dolgozóknak.

De nemcsak az óvodában rossz a helyzet, hanem az iskolákban is, ahol épp néhány napja változtattak a karanténszabályokon. Eddig az általános iskolák alsó tagozatain egész osztályok kerültek karanténba egy-egy fertőzött miatt – mivel az 5-12 évesek decembertől kaphatnak csak oltást. Ezentúl viszont itt is különbséget tesznek oltott és oltatlan gyermek között. A portál arról ír, hogy a fertőzött diák osztályában folytatódik a jelenléti oktatás. Azoknak, akik már megkapták az oltást, továbbra is be kell járniuk az iskolába, egyedül akkor kerülnek karanténba, ha az oltás ellenére pozitív lesz a koronavírus-tesztjük. Az oltatlan diákok kontaktszemélyként öt napra kerülnek karanténba.

(Kiemelt kép: Óvodások veszik át a váltócipőt az Eszterlánc Északi Óvodában Nyíregyházán 2021. március 10-én. Az intézménybe járó 180 gyermekből két csoportban 9 gyermek volt ezen a napon óvodában, akiknek a szülei munkavégzés és kiemelten a védekezésben való részvétel miatt másképp nem tudják megoldani az elhelyezésüket. Fotó: MTI/Balázs Attila)