Koronavírus: nem sok jót jósolnak a számok

A fertőzöttek száma még nem közelíti meg az augusztusi adatokat, de már jóval többen vannak kórházban, és a koronavírus újabb halálos áldozatainak száma sem alacsony.

2022. október 12., 15:09

Szerző:

Május 11. óta hetente közölnek csak adatokat a koronavírus-járvány hazai állapotáról a kormányzati tájékoztató oldalon. Mint arról lapunk is beszámolt, a legfrissebb, október 12-i adatközlés szerint egy hét alatt 12 636 új fertőzöttet regisztráltak, amivel az aktív fertőzöttek száma ismét 36 163-ra nőtt.

Mint alábbi grafikonunk is mutatja, az új fertőzöttek száma július második felében kezdett jelentősen emelkedni, majd az augusztusi kiugró csúcsot követően visszaesett, és azóta növekedő tendenciát mutat.

Augusztus közepétől az aktív fertőzöttek száma is folyamatosan csökkent, ez azonban október első heteiben ismét új irányt vett, és sajnos meredekebben nő, mint ahogy az előző hetekben csökkent.

Egyre több koronavírusos beteget ápolnak kórházban

Erősen emelkedik a járvány kórházi kezelésre szoruló áldozatainak száma is - olyannyira, hogy az október első két hetében közölt adatok már jóval meghaladják az augusztus közepén nyilvántartott betegszámot, ami a hetenkénti adatközlés kezdete óta a csúcsnak számított. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy ősszel, amikor a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, a SARS-CoV-2 vírus hatásai is erősebbek.

 
Ha a fenti grafikont látva valakiben felrémlik egy kis furcsaság-érzet, nincs vele egyedül: augusztus 10-én 1501, augusztus 24-én 1250, ám a két dátum között félúton mindössze 570 beteget ápoltak kórházi körülmények között. Ez annyira nem életszerű, hogy még összeesküvés-elméleteket sem érdemes gyártani hozzá – valószínűleg egyszerű elírás történt az adatközlés során.

Sajnos a lélegeztetőgépre szorulók számánál is negatív rekordot tapasztalhatunk. Május 11. óta nem ápoltak annyi koronavírusos beteget lélegeztetőgépen, mint október első két hetében: 5-én és 12-én egyaránt 32 ilyen esetről számolt be a hivatalos jelentés.

Nő a halálozások száma is

Az október 12-i adatközlés 104 új halálos áldozatról számol be – ennél több ismét csak augusztusban volt, mióta hetente jelentik be az új adatokat. Akkor egy alkalommal 117, egyszer pedig 108 volt a COVID-19 újabb halálos áldozatainak száma, utána egy jelentős visszaesés következett, de sajnos ez a grafikon is meredeken mutat felfelé.

Kincstári optimizmus

Összességében tehát túlzottan optimistának tekinthető Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szeptember közepi kijelentése, miszerint túl vagyunk a járványon, igaz, ő is óvatosan fogalmazott, egy „azt hiszem”-előtaggal felvezetve véleményét. Sokkal inkább hihető Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentése:

„Az Ukrajnában zajló háború miatt kevesebbet beszélünk a világjárványról, de a helyzet sajnos az, hogy továbbra is itt van körülöttünk.”

Mindenesetre úgy tűnik, a számok őt igazolják.

(Fotó: Balázs Attila/MTI)