Heteken belül kimerülhet a magyarországi cégek alkatrész-készlete a koronavírus miatt

2020. február 4., 16:35

Szerző:

Heteken belül elfogyhatnak a Kínából érkezett alkatrészek készletei — erről beszélt a Portfoliónak Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. Mivel

egyre kevesebb olyan termék van a világon, amihez nem használnak fel Kínából származó alkatrészeket, ez a magyar gazdaságot is súlyosan érintheti.

Koronavírus - Kína Koronavírus - Kína
Fotó: Vu Hong

A cikk szerint a kínai Holdújév időszakára minden évben felkészülnek a vállalatok, most azonban a koronavírus miatt meghosszabbították a Holdújévet. A legtöbb cég tartaléka kitart a Holdújév időszaka alatt is, de

egyre nagyobb az esély rá, hogy a kínai szállítás a meghosszabbítás után sem áll helyre. Számos vállalat termelése akadozhat vagy akár le is állhat. Mint Sinkó fogalmaz: egyre több európai cég sötétben botorkál, mert a telefon másik végén nincs senki, amikor a kínai partnereiket keresik, a helyzet pedig még tovább is romolhat.

A jelenlegi kínai közlés alapján február 10-én újraindul a termelés a kínai gyárakban, azonban a megbetegedések száma nem csökken, vagyis nagy kérdés, valóban újraindul-e akkor a termelés.

Tavaly Kínában épp az a 21 régió termelte meg a GDP 80 százalékát és az export 90 százalékát, ahol leállt a termelés.

Bár Magyarországon működő vállalatok még nem álltak le a koronavírus miatt, mert a Holdújévre mindenki felkészült, néhány héten belül már lehet, hogy egyes cégeknek akadozik vagy leáll a termelése.

Sinkó hangsúlyozta: egyelőre a meglévő készletek és a biztonsági készletek biztosítják a termelés folytonosságát hazánkban, azonban logisztikai vakrepülés van. De mivel ez már nem az első, Kínából indult vírus,

sok vállalat elkezdhet új beszállítók után nézni és akár Vietnam lehet a mostani folyamatok nyertese.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.