A koronavírus elleni akciócsoport vezetője a 168 Órának: lazítások idején kell csak igazán betartani a szabályokat

2020. május 14., 06:00

Szerző: Árpási Bence

Értékes adatokat tudhattunk meg a négy hazai orvosképző egyetem átfertőződöttségi tesztjéből, amelyek az esetleges második hullám elérkezésekor felkészíthetnek a védekezésre

- erről beszélt a kormányzat koronavírus elleni akciócsoportjának vezetője a 168 Órának. A Pécsi Tudományegyetem professzora Jakab Ferenc jelezte, ezek még csak részadatok, ha meglesz a teljes kép, akkor ki kell értékelni azokat.  

Szerinte nem kell csodálkozni az alacsony átfertőződöttségen, mivel

Magyarországon az időben meghozott jó döntések, valamint a lakosság fegyelmezett viselkedése ténylegesen segítették, hogy a járvány egy alacsony szinten maradjon.

Megemlítette azt is, hogy a Pécsi Tudományegyetem elemzéseiből is az derül ki, több gócponton több lokális terhelés indult meg, amelyek azonban nem tudtak szétterjedni és „összeérni.” Ez a kormányzati intézkedések, másrészt pedig a lakosság fegyelmezett viselkedése miatt alakult így – hangsúlyozta Jakab Ferenc.

„Fontos lenne, hogy mindenki belássa: a vírus azért nem tudott Magyarországon nagyobb ütemben terjedni, mert időben léptünk. Ha mindenki befogta volna a szemét, akkor sokkal több fertőzött lehetne.”

A Pécsi Tudományegyetem professzora Orbán Viktor híres "szuperhősös" videójában

„Ha egy tünetes ember elköhögi magát egy tömött buszon, úgy, hogy nem tesz a szája elé eszközt, akkor a körülötte lévők jó eséllyel megfertőződnek. Ha nem teszünk ellene semmit sem, pillanatok alatt fel tud futni egy ilyen cseppfertőzéssel terjedő betegség, mint amit most is látunk.” – fogalmazott a professzor, aki emlékeztetett,

négymillió felett van a fertőzöttek száma világszerte.

Ebből kifolyólag pedig akár az is előfordulhatott volna, hogy sokkal több ember szorul kórházi kezelésre. Utóbbi abban az esetben történhetett volna meg, amikor a vírus elszabadul és nem lehet kordában tartani. Példaként Olaszországot hozta fel, ahol a híradásokban azt lehetett látni, a betegek a kórházak folyosóin fekszenek. „Ezek a képek magukért beszélnek.” – jelentette ki.

Koronavírusos betegek Olaszországban a CBS Televízó egyik híradójában.

„Ha nagyon sok ember hirtelen megfertőződik, és közülük sok beteg szorul kórházi ellátásra, akkor ezt az egészségügyi ellátórendszer már nem bírta volna el.” 

Jakab Ferenc azt mondta, nyugat-európai példák is megmutatták a helyzet súlyosságát, emiatt kellett itthon is lépni.

Nyomatékosította, a koronavírus nem összevethető az influenzával, mivel

  • más a struktúrája,
  • nincs ellene védőoltás és gyógyszer
  • más a fertőzési mechanizmusa.

Jakab Ferenc az utóbbival kapcsolatban azt mondta, a koronavírus hirtelen és rapid módon okozhat tüdőgyulladást, amelyet azonnal intenzív terápiával kell kezelni.

Hozzátette, ez az állítás tudományos magyarázatokkal is igazolható.

Ahogy haladunk előre a vírus megismerésében, derülnek ki az újabb meglepetések. Olyan tüneteket is okoz és olyan következményeket hagyhat az ember szervezetében, amelyekre eddig nem is gondoltunk – mondta Jakab Ferenc.

A maszkhordásról azt mondta,

mindegy milyen maszk van rajtunk, csak hordjuk.

A professzor kifejtette, a járvány elején még a tudomány is azt gondolta, csak a beteg embereknek kell maszkot hordania, de ez mára megváltozott. Ennek az egyik oka az volt, nem ismerték a vírus terjedését és nem volt információ arról, egy tünetmentes fertőző mennyire képes továbbadni.

Jakab Ferenc előadást tart egy konferencián.
Fotó: Csortos Szabolcs

Jakab Ferenc kifejtette, a mai álláspont szerint a maszkokkal lehet megállítani a terjedés sebességét.

„Ha rajtam van egy maszk, a velem szemben állón van egy maszk és azt feltételezzük, hogy egyikőnk fertőzött, akkor, ha van másfél méter távolság, az átadás lehetősége minimális. Még akár zárt térben is.”

A professzor hangsúlyozta, a fenti állítás csak arra vonatkozik, aki egészségesnek érzi magát, mert aki azt gyanítja, beteg, menjen orvoshoz.

A szakember ezt egy fontos társadalmi szerepvállalásnak nevezte, mivel 

"ha maszkot húzok, azzal én védelek téged, ha te maszkot húzol, te védsz engem. Innentől kezdve pedig a járvány jobban kezelhető.”

Jakab Ferenc szerint annál jobb a maszk, minél inkább zárt. Persze nem redukálja le 0%-ra annak esélyét, hogy valaki elkapja a vírust, de így jelentősen csökkenti a levegőbe kerülő nyálcseppecskéknek a számát, amelyek potenciálisan fertőzöttek lehetnek.

A Koronavírus-elleni akciócsoport vezetője már csak az alacsony esetszám miatt is támogatni tudja a maszk viselését.

Felhívta arra is a figyelmet, a maszkhordás különösen a lazítások idején szükséges és most az emberek tehetnek a legtöbbet azért, hogy ne terjedjen el a járvány.

Ennek pedig nagyon jó módja a maszkviselés – hangsúlyozta Jakab Ferenc.

Koronavírus - Kötelező a szájmaszk a tömegközlekedésben Jegyellenőr arcmaszkban 2020. május 4-én.
Fotó: Mónus Márton

Ami a gyógymódokat illeti, a gyógyszerek hamarabb elérhetővé válnak, az oltóanyagra még várni kell. Jelezte, néhány tesztelés már a klinikai szakaszban van. Megjósolni nem lehet, mikorra várható vakcina, ugyanakkor Jakab Ferenc bízik abban, egy éven belül ez is megtörténik.

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

08:47

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.