Várhatóan az államigazgatásban is kötelező lesz a harmadik oltás

Összefoglalónk a kormányinfón elhangzott bejelentésekről.

2021. november 18., 18:31

Szerző:

Újabb járványügyi korlátozásokat vezet be a kormány, kiterjesztik a maszkhasználati kötelezettséget és döntöttek az egészségügyi dolgozók kötelező harmadik oltásáról is. Mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

Korlátozások

A kormány döntése értelmében péntek éjféltől zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés. Ez azt jelenti, hogy a tömegközlekedésen kívül többek között üzletekben, bevásárlóközpontokban, mozikban, múzeumokban és közigazgatási szervekben is fel kell venni a maszkot. Egyelőre kivételnek számítanak az irodák és a sporttermek, ott nem kell maszkot hordani.

A szolgáltatásokkal kapcsolatban azt mondta a miniszer,

csak azokban a szolgáltatást nyújtó helyiségekben rendelik el a maszkhasználatot, ahol rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak. Az iskolákra vonatkozóan pedig az igazgatókra ruházzák a döntést.

A sajtókérdésre, miszerint visszatérhet-e a digitális oktatás, Gulyás Gergely azt mondta, nem. Szerinte több szempontból is fontos, hogy ne álljanak le az intézmények.

A kormány emellett határozott arról is, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező felvenniük a harmadik oltást. Gulyás Gergely hozzátette: az államigazgatáson belül is várható hasonló intézkedés. A kérdésre, miszerint az államigazgatásban kiket érinthet a harmadik oltás, Gulyás Gergely azt mondta, szerinte az ügyfélszolgálatban dolgozóknál nem elfogadható, hogy valaki ne legyen beoltva.

Ha az oltóanyag gyártói és az orvostudomány is azon a véleményen van, hogy hat hónap után jelentős mértékben csökken a védettség, akkor az ő esetükben indokolt a harmadik dózis 

– tette hozzá.

Az egészségügyi dolgozók harmadik oltásával kapcsolatban pedig azt mondta Gulyás, ha valaki nem veszi fel, várhatóan nem változnak a szankciók, így ugyanazok a következmények maradhatnak majd, mint az első és második oltás kihagyása esetén. A miniszter szerint valószínűleg hét hónapon belül kell felvenniük a harmadik dózist, viszont úgy látja, ha valaki már kifutott az időből, kap haladékot. Mint mondta, a pontos részleteket a kormányrendelet tartalmazza majd.

A miniszer sajtókérésekre reagálva elmondta azt is, egyelőre nem tervezik, hogy kijárási és egyéb korlátozásokat vezetnek be az oltatlanokra. Így az sincs napirenden, hogy egyes szolgáltatások, illetve intézmények csak védettségi igazolvánnyal lehessenek látogathatóak. Viszont hozzátette: ha tovább romlanak a járványügyi adatok, ez változhat.

Oltási akcióhét

A matematikusok előrejelzései szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet Magyarországon. De ez egyes vélemények szerint akár egy héten belül is bekövetkezhet – mondta Gulyás Gergely. Szerinte, amennyiben sokan nem veszik fel az oltást, újabb és újabb hullámokra kell számítani. Hozzátette, a harmadik oltásra is szükség lehet a járvány megállításra.

A harmadik dózis 4-7 hónapon elteltével javasolt kérni

– tette hozzá.

Gulyás Gergely emellett mindenkit kért, vegyék fel a vakcinát a november 22 és 28 közötti oltási akcióhéten. Erre többek között kórházi oltópontokon és egyes megyék szakrendelőiben is lesz lehetőség. Gulyás azt mondta, 101 megyei és városi kórházban várják az oltakozni vágyókat, akik előzetes regisztráció nélkül kérhetnek majd az 5 fajta vakcinából (Szputnyik nincs).

Kisvállalkozások

A kormány a kisvállalkozókra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, így ezen vállalkozások az egyetemes szolgáltatói körbe léphetnek. Mint Gulyás Gergely ismertette, azok a vállalkozások tartoznak ide, ahol a foglalkoztatottak száma maximum 10 fő, valamint a mérlegfőösszeg nem több négymilliárd forintnál.

Örömmel látjuk, hogy a benzinkutakon az árcsökkenés végbement, eddig nem találtak olyan benzinkutat, ahol nem tartották volna magukat a 480-as határhoz

– mondta a miniszter. Hozzátette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is szűri a kutakat, és azt is ellenőrzik, rontottak-e az üzemanyag minőségén.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.