A kormány több ellenzéki önkormányzatnak sem engedi, hogy hitelt vegyen fel

A kormány több ellenzéki irányítású település és azok cégeinek utasította el a hitelfelvételi kérelmét.

2022. december 15., 10:17

Szerző:

A kormány 29 önkormányzatnak, csaknem 30 milliárd forint értékben enged hitelt felvenni. Három önkormányzat cégeinek pedig 9,4 milliárd forintos tételben engedélyezte ugyanezt. Viszont Budapest 32,4 milliárdos és a BKV 30 milliárdos hitelkérelmét nem engedélyezték, pedig ez az állami költségvetésnek nem járna kiadással – írta a hvg.hu.

Az önkormányzati lista 49 tételes, de van olyan település, amely többször is szerepel rajta, így például Mindszent 12 tétellel van fent a listán, de a jóváhagyott összegek egyenként kis tételek, 58,5 millió forint összértékben. A legnagyobb engedélyezett összeg a kormánypárti vezetésű Debrecené: tízmilliárdnyi hitelt vehetnek fel. A második legnagyobb jóváhagyott hitelösszeg a szintén kormánypárti vezetésű Kecskemété 8 milliárd forint értékben. A legkisebb mozgástere pedig Tiszavasvárinak van, mivel mindössze 13,6 milliós kölcsönre kapott engedélyt.

A lista szerint Budapesten kívül három önkormányzat kérelmét utasították el, köztük Gödöllőét is, amely a 495 milliós kölcsönt óvodai korszerűsítésre költötte volna – a várost 1990 óta Gémesi György vezeti, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként is gyakran kritizálja az Orbán-kormányt. Szintén nem vehet fel 139 milliós hitelt Ópusztaszer, ahol 1998 óta a független Makra József a polgármester. Nagykanizsa 673 milliós kérelme sem kapott zöld utat – ez az egyetlen kormánypárti vezetésű, elutasított önkormányzati kérelem.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.