Ismét akciózótt a Suzuki-gyárnál az MSZP, hogy a cég engedje megalakulni a szakszervezetet

2019. július 11., 10:48

Szerző:

Csütörtök reggel Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke ismét az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult, ahol át akarta adni a cégvezetésnek a Munka törvénykönyvét és az Alaptörvény egy példányát. Mindezekben ugyanis szerepel alapvető jogként és munkajogként, hogy a munkavállalóknak lehetőséget kell biztosítani szakszervezet alapítására.

Erre a máig nem volt lehetősége a cég alkalmazottainak 1991 óta, mióta az üzem megnyitott, Komjáthi egyik követelése az volt, hogy végre engedjék megalakulni a szakszervezetet a cégnél.

Komjáthi azt is követelte, hogy helyezzék vissza a munkakörébe azt a Szakács Gábort, akit szakszervezeti vezetőnek választottak a cég alkalmazottai, azonban mielőtt a cégnél bejelenthette volna a szakszervezet megalakulását, látványos gyorsasággal elbocsátották. A szakszervezeti vezetőket a törvény védi az ilyen jellegű elbocsátásoktól, de a papírok leadása előtt ez a védelem még pont nem illette meg a férfit.

A Suzuki arra hivatkozott, hogy a munkavállalók képviselve vannak a cég tanácsában, a férfit pedig a munkavégzését kifogásolva bocsátották el – noha korábban sosem volt rá panaszuk.

Komjáthitól senki nem vette át a jogszabálygyűjteményeket a gyárban, csak a biztonsági emberekkel tudott beszélni az üzemen kívül.

A politikusnak ez a második nagyobb akciója volt, néhány hete a gyár kerítéséhez láncolta magát, ezzel próbálva kikényszeríteni, hogy tárgyaljanak vele a cégtől a munkavállalók jogairól.