Egy népszerű kocsma éjféli utáni nyitvatartási engedélyét vonták meg a bulinegyedben

Az VII. kerületi önkormányzat visszautasította a Kisüzem nevű kocsma fellebbezését az éjfél és reggel hat óra közötti nyitvatartási engedélyük megvonásával kapcsolatban. A szórakozóhelyet üzemeltető cég szerint az önkormányzat indokai tisztázatlanok és megalapozatlanok.

2022. december 22., 11:02

Szerző:

Az ellenzéki vezetésű önkormányzat megvonta a VII. kerületi Kis Diófa utca 2. szám alatt több, mint tíz éve üzemelő Kisüzem éjféltől reggel hat óráig szóló nyitvatartási engedélyét. A Kisüzem fellebbezett ugyan, de ezt a képviselőtestület december 14-én visszautasította, így ezt a döntést legfeljebb a bíróságon lehet megtámadni – számol be a Telex.

A Demokratikus Koalíció tagjaként induló Niedermüller Péter a 2019-es önkormányzati választásokon a programjában kimondottan arra koncentrált, hogy Erzsébetvárosból vigalmi negyed helyett egy kulturális központot alakítana ki, megerősítené a rendőri jelenlétet és szigorúbban venné a köztéri alkoholfogyasztást. Niedermüller 2020 nyarán arról beszélt, hogy örülne, ha egy év múlva már nem bulinegyednek hívnák Belső-Erzsébetvárost.

Nem tiszták a nyitvatartási engedélyhez szükséges feltételek

A Kisüzem és az önkormányzat közötti hivatalos levelezésről a Telex azt írta: látszik, mennyire nem tiszta az, hogy kinek a felelőssége az utcai hangoskodás lecsillapítása, és hogy ebben a harcban milyen nehéz igazságot tenni.

Az örök dilemma: a lakók nyugalma a fontosabb, vagy az, hogy egy világvárosban legyen hol találkozni, beszélgetni, ismerkedni éjszaka is.

Az eredetileg egyfajta kocsmával ötvözött kulturális központként indult Kisüzem már évek óta ideje igyekszik jó viszonyt kialakítani a környéken lakókkal – ennek részeként évente kellett megújítaniuk az éjfélen túli nyitvatartásról szóló engedélyüket. A működésük elején még este 10-ig tartó kiállításaikat és jazz koncertjeiket megszüntették, jó időben, ha nyitva voltak az ablakok, még háttérzene sem szólt náluk. Az engedély megvonása különösen rosszul érinti a kocsmát, hiszen bevételük jelentős hányada éjfél és hajnali 2-3 óra között keletkezik. 

A Kisüzemet fenntartó TDL Klauzál Kft. szerint „a hatóság a döntését olyan bizonyítékokra alapozza, amelyek ellentmondásosak, és nem alkalmasak a jogsértés bizonyítására. A fellebbezésben foglaltakat azonban a képviselő-testület másodfokú hatóságként pontról pontra visszautasította, így megszületett a döntés: a kocsma 2023. január 27. után nem tarthat nyitva éjfél után, azaz bevételei jelentős részétől is elesik.”

(Kiemelt képünk: a Kisüzem 2020. június elsején. Forrás: Kisüzem Facebook.)