Kocsis Máté elintézi, hogy ne láthassuk többé a képviselők vagyongyarapodását

A korábi bírálatokra reagálva változtatnak a képviselők vagyonbevallásán. Igaz, ellenkező irányba, mint ahogyan annak a bírálatok tartalma alapján következnie kéne. 

2022. június 22., 11:18

Szerző:

„Sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni” – tette közzé közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője. 

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat mellékletéből azonban az derül ki, hogy kiveszik az ingatlanokat és ingóságokat, valamint a megtakarításokat az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozati köréből. E mellett a családtagok vagyonát és a jövedelmek pontos összegét sem kell ezentúl bevallania a képviselőknek, utóbbi helyett elég jövedelmi kategóriát megjelölni. 

Amint azt a Fidesz frakcióvezetője kifejtette, ennek oka, hogy „Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták.”



Hogy a talált és a magyar jogba „szóról-szóra beépített” szabályok éppen enyhébbek a hatályos magyar szabályoknál, hogy a Kocsis Máté által is említett bírálatok inkább a vagyonbevallási rendszer szigorítását, mint enyhítését szorgalmazták, arról a Fidesz frakcióvezetője és a törvényjavaslat indoklása sem ejtett szót. 

(Kiemelt képünk: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén. MTI/Bruzák Noémi)