Megint jött egy pokoli rossz hír, amelyből Schmidt Mária egy szót sem fog érteni

2020. január 3., 14:57

Szerző:

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a Föld 2019-es időjárása az utóbbi másfél évszázad második vagy harmadik legmelegebbike a szisztematikus mérések kezdete óta – írja a hvg.hu.

Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményei szerint az idén sorra dőltek meg a korábbi évek hőmérsékleti rekordjai, mostanáig a mezőgazdasági kártevők túlélési esélyei kitűnőek voltak, a talaj sehol sem fagyott át. November utolsó hetében átlagosan 3,3, karácsony napján pedig 7,4 fokkal volt melegebb a szokásosnál.

Alacsony a Tisza vízállása
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az év utolsó két hónapjában mindössze 12 nap volt hidegebb az átlagnál, 49 nap melegebb volt, előfordult 11,4 fokos napi középhőmérséklet. Az őszies idő eddig csak december első napjaiban vált télivé – emlékeztettek.

Ez rettentően ijesztő. De nem mindenkinek: Hoppál Péter miniszteri biztos például jót nevetett a globális felmelegedés miatt aggódókon, amikor leesett az első hó, Schmidt Mária üzletasszony, a Terror Háza Múzeum főigazgatója pedig a minap kerek perec közölte, hogy fogalma sincs, mi az a klímaváltozás, így nyilván nem is izgatja. 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint január végéig Európa déli felén átlagos, északi felén viszont a szokásosnál 3-10 fokkal melegebb időjárás várható.