Kivizsgálta rendőrség a Tarna folyó „ellopását”

Rendőri vizsgálat indult az alacsony vízszintű Tarna vízének kiszivattyúzása ügyében.

2022. július 27., 19:28

Szerző:

Korábban írtunk róla, hogy a Tóth és Tóth Szőlőbirtok és Borpince eger polgármestere szerint a Tarna vizét öntözésre használták aszály idején, ami miatt a folyó „eltűnt”. A borászat Verpelét és Kápolna között alakított ki egy homokzsákgátat, amelynek segítségével a még meglévő csekély víz folyását is megakasztották, hogy kiszivattyúzhassák a mederben csordogáló összes vizet.

Azóta a rendőrség helyszínelt a Tarna vízét kiszivattyúzó borászatnál, és azt vizsgálta, hogy miért apadt el a Tarna vize – írta az Index. Szalóki Péter, a Kápolna önkormányzat alpolgármestere szerint hatósági tanú előtt tartottak helyszíni szemlét az aldebrői borászatnál, amely a folyó vizét locsolásra használta.

Szalóki kiderítette, hogy a Tarna felső szakaszán még van víz, de azt folyamatosan szivattyúzza ki a borászat, amely oda épített egy illegális duzzasztógátat. Azóta elbontották a gátat, de a rekord alacsony vízhozam ennek ellenére sem tudta megtölteni a teljesen kiszáradt medret.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.