Kivágták a népszerű kisteleki fenyveserdőt

Korábban milliárdos turisztikai fejlesztéseket terveztek a közelébe, most az egész erdőt kitermelték.

2021. május 11., 11:38

Szerző:

Évek óta visszatérő eleme volt a kisteleki turisztikai fejlesztéseknek a Pap-fenyves, a Csongrád-Csanád megyei település egyik kedvenc kirándulóhelye, a több hektáros állami erdőt azonban nemrég teljesen kivágták – írja az Atlatszo.hu.

Borsik Viktor, a Momentum ifjúsági tagozatának politikusa a Facebookon írt hosszabb posztot az erdő történetéről, amelyet úgy kezd: „20 év ígérgetés, hazudozás, hitegetés és lopás”. A Délalföldi Erdészeti Zrt. szerint az erdő 2015-ben lett veszélyes, és nemcsak kivágták, de újra is telepítik. A Momentum ifjúsági tagozatának politikusa szerint azonban a fideszes polgármester hibázott, amikor az önkormányzat – évtizedes ígérete ellenére – nem vette meg az erdőt. Az önkormányzat szerint erre nem is lett volna lehetőségük.

A jelenleg is fideszes vezetésű kisteleki önkormányzat 2000-ben tervezett aquaparkot a fenyves mellé, de ez akkor nem sikerült. 2004-ben Nagy Sándor polgármester, már arról beszélt, hogy az állami tulajdonban lévő 54 hektáros erdőt az önkormányzat szeretné megvenni, hogy itt épülhessen meg az aquapark. Egy 2006-os kistérségi területfejlesztési terv szerint a fenyveserdő turisztikai alkalmazása a tervezett kisteleki Thermál-Aquapark építésével bővült volna.

Kisteleken 2002-ben kezdődött a termálprogram egy 1980 méter talpmélységű termálkút fúrásával, amelyet egyrészt a város intézményeinek fűtésére, másrészt a termálvízre a létesítendő fürdő(k) melegvíz-ellátására haszáltak volna.

2010-ben arról volt szó, hogy a fürdő tervét újra előveszik, és épül egy olyan tó is, amely akár fürdésre, akár csónakázásra is alkalmas lehet. 2015-ben indul a fenyves mellett a „szellemszálló” nevéen elhíresült épület megvalósítása. beszámolt. Az erdőtömböt 2015-ben a megyét átszelő szélvihar súlyosan megrongálta. Az erdészeti hatóság ezért sürgősséggel elrendelte a közvetlen balesetveszélyt jelentő állományrészek kitermelését – tudta meg a lap az állami erdészettől. Mint írták, a legveszélyesebb állapotban lévő erdőrészek helyreállítását haladéktalanul elvégezték, minden kitermelt erdőrészletet hazai nyárfa fajokkal egy éven belül felújítottak.

Ami az ideifakivágást illeti, az írták: „2021 évben két erdőrészlet fakitermelését tervezte be az erdőgazdaság. A munkák 2021 januárjában kezdődtek és napjainkban befejeződnek. A fakitermelés után az erdőterv előírása szerint a területek őshonos hazai nyárfa fajjal lesznek felújítva terveink szerint 2021 őszén”

Domonics János, a település alpolgármestere a lap kérdésére úgy nyilatkozott, nem örül a fakivágásoknak, és indokolatlan fakivágást nem támogat, de megértik, hogy „az elöregedett, többszörösen viharkárokat szenvedett, néhány részén már balesetveszélyes erdőt a DALERD Zrt. indokoltság alapján, erdőgazdálkodási tevékenységét ellátja, melyre konkrét jogszabályi kötelezettségek vannak”.

 (Kiemelt kép: Borsik Viktor Facebook-oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.