Kiszivárgott Böröndi beszéd: Az oroszok gyengék, de mi is azok vagyunk

Rossz a logisztika, a személyzeti politika, átvilágításra szorul a légvédelem és túl sok a papírtologatás Böröndi Gábor szerint a Magyar Honvédségben.

2023. május 11., 13:39

Szerző:

Feltehetően május 2. és 8. között tartott beszédet Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség vezérkarának új vezetője, amelynek leirata eljutott a Szabad Európa szerkesztőségéhez és terjed a zárt közösségi médiás csoportokban. A szöveg szerint az új vezető elégedetlen a Honvédség állapotával, három jelszava pedig a felkészítés, kiképzés, gyakorlatok lesz.

Három szinten tervezi tevékenységét az új verékari főnök: stratégiai szinten, hogy mit kell tennie, hadműveleti szinten, hogy hol és mikor, a harcászati szinten, pedig hogy a gyakorlatban hogyan.

„Az oroszok gyengék, de mi is azok vagyunk”

Drasztikus logisztikai változtatások vannak tervben, az orosz-ukrán háború memutatta, hogy mennyire hogy ez mennyire fontos terület. Szerinte az oroszok gyengék, de a Magyar Honvédség is az. Illetve a személyzeti politikán kell dolgoznia a Honvédségnek, ebbe tartozik a nem is olyan régi fiatalítási program, ami nagy port kavart, valamint a beosztott-vezető kapcsolatok ügyében is szigorúbban tervez fellépni. E két területet „személyes felelősségének” tekinti.

Feltehetően a nemrégiben magyar légtérbe került ukrán drón miatt a légvédelem átvizsgálása is szóba került. Szerinte a legkorszerűbb eszközeink vannak, de még nem tudjuk ezeket a leghatékonyabban alaklamzni. 

A vezérakari főnök szerint túl sok a papírtologatás és a monitorok bámulása, ezért a katonáknak sokkal több szövetségi kötelékben történő gyakorlatozást ígér. Szerinte a magyar Honvédség tagjaban tudatosítani kell, hogy a hazáért akár meg is halhatnak, vagy akár a kképzéseken is megsérülhetnek. Ezután munkaidejükben folyamatosan fegyvert kell hordaniuk és a Szabd Európa értesülései szerint nyáron tartanak egy eddig nem tervezett gyakorlatot, amelyek szervezeti és személyzeti változásokat is fognak okozni.  

(Kiemelt képünkön: Balogh László és Böröndi Gábor. Fotó:otó: MTI/Varga György)