Nyugdíjasok, figyelem: ennyi lehet a nyugdíjprémium novemberben

Hiába lassul a magyar gazdaság teljesítménye az év második felében, a nyugdíjasok az idén is bőven számíthatnak nyugdíjprémiumra. 

2022. augusztus 18., 13:08

Szerző:

Kérdés persze a nyugdíjprémium mértéke, de az sem elhanyagolható, hogy a jelenlegi drágulási ütem mellett mire futhatja majd belőle a nyugdíjasoknak.

A rövid távú kilátások már meglehetősen borúsak

Bár a KSH szerdán közzétett növekedési adata jócskán felülmúlta az elemzők által vártat – a magyar gazdaság a második negyedévben éves szinten 6,5 százalékkal bővült – a kedvező adat mellett előretekintve a rövid távú kilátások meglehetősen borúsak – mondta a az Énpénzem.hu-nak Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Németh Dávid a K&H vezető makrogazdasági elemzője szerint kérdéses, hogy milyen lesz a harmadik negyedéves „bizonyítvány”.

Az idei év egészében Németh szerint 5,5-6 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Az Erste előrejelzése a 2022-es éves GDP-növekedésére 5,5 százalék, de – mint Nagy hangsúlyozta –az év végére elfogyhat a lendület. Könnyen lehet tehát, hogy az idei nyugdíjprémium a reméltnél sokkal csekélyebb lesz, jövőre viszont semmi sem juthat az időseknek. A 2023-as növekedést ugyanis az Erste 1,5 százalékra, a K&H viszont mindössze 1 százalékra teszi.

Nyugdíjprémiumként így az idén 40-50 ezer forint valószínűsíthető. A kormány azonban – mint tették azt tavaly – alaposan belenyúlhat az egészbe.

Akárhogy is lesz, a nyugdíjasok öröme nem lehet felhőtlen. Nem mellékes persze, hogy a prémium egyáltalán nem érinti a későbbi nyugdíjemeléseket, de az igazán kellemetlen az, hogy már most látszik: az infláció alaposan megnyirbálja a juttatást.

Az árak pedig, ahogy azt minden boltba járó maga is tapasztalhatja, egyre csak nőnek. Júliusban az infláció a hivatalos statisztika szerint átlagosan 13,7 százalék lett, de közben az élelmiszerek 27 százalékkal drágultak. A nyugdíjasok persze számíthatnak újabb kompenzációra. Ők eddig mindössze 8,9 százalékos drágulás ellentételezését kapták meg.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindez csak az átlag, minél alacsonyabb ellátást kap valaki, annál nagyobb tételt jelent kiadásaiban az élelmiszer és a rezsi. Prémium ide vagy oda, egészen biztos, hogy idős emberek tömege kerülhet most súlyos megélhetési válságba. 

Az Énpénzem.hu egyik olvasója jelezte, hogy az idősebbek körében új mondásként terjed az „éhenfagyunk”.

(Kiemelt képünk illusztráció: Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Horváth Lászlónénak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban. Fotó: MTI | Varga György)

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.