Nyugdíjasok, figyelem: ennyi lehet a nyugdíjprémium novemberben

Hiába lassul a magyar gazdaság teljesítménye az év második felében, a nyugdíjasok az idén is bőven számíthatnak nyugdíjprémiumra. 

2022. augusztus 18., 13:08

Szerző:

Kérdés persze a nyugdíjprémium mértéke, de az sem elhanyagolható, hogy a jelenlegi drágulási ütem mellett mire futhatja majd belőle a nyugdíjasoknak.

A rövid távú kilátások már meglehetősen borúsak

Bár a KSH szerdán közzétett növekedési adata jócskán felülmúlta az elemzők által vártat – a magyar gazdaság a második negyedévben éves szinten 6,5 százalékkal bővült – a kedvező adat mellett előretekintve a rövid távú kilátások meglehetősen borúsak – mondta a az Énpénzem.hu-nak Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Németh Dávid a K&H vezető makrogazdasági elemzője szerint kérdéses, hogy milyen lesz a harmadik negyedéves „bizonyítvány”.

Az idei év egészében Németh szerint 5,5-6 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Az Erste előrejelzése a 2022-es éves GDP-növekedésére 5,5 százalék, de – mint Nagy hangsúlyozta –az év végére elfogyhat a lendület. Könnyen lehet tehát, hogy az idei nyugdíjprémium a reméltnél sokkal csekélyebb lesz, jövőre viszont semmi sem juthat az időseknek. A 2023-as növekedést ugyanis az Erste 1,5 százalékra, a K&H viszont mindössze 1 százalékra teszi.

Nyugdíjprémiumként így az idén 40-50 ezer forint valószínűsíthető. A kormány azonban – mint tették azt tavaly – alaposan belenyúlhat az egészbe.

Akárhogy is lesz, a nyugdíjasok öröme nem lehet felhőtlen. Nem mellékes persze, hogy a prémium egyáltalán nem érinti a későbbi nyugdíjemeléseket, de az igazán kellemetlen az, hogy már most látszik: az infláció alaposan megnyirbálja a juttatást.

Az árak pedig, ahogy azt minden boltba járó maga is tapasztalhatja, egyre csak nőnek. Júliusban az infláció a hivatalos statisztika szerint átlagosan 13,7 százalék lett, de közben az élelmiszerek 27 százalékkal drágultak. A nyugdíjasok persze számíthatnak újabb kompenzációra. Ők eddig mindössze 8,9 százalékos drágulás ellentételezését kapták meg.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindez csak az átlag, minél alacsonyabb ellátást kap valaki, annál nagyobb tételt jelent kiadásaiban az élelmiszer és a rezsi. Prémium ide vagy oda, egészen biztos, hogy idős emberek tömege kerülhet most súlyos megélhetési válságba. 

Az Énpénzem.hu egyik olvasója jelezte, hogy az idősebbek körében új mondásként terjed az „éhenfagyunk”.

(Kiemelt képünk illusztráció: Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Horváth Lászlónénak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban. Fotó: MTI | Varga György)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.