Még tart a gazdaság lendülete – kérdés meddig

A vártnál is nagyobb mértékben nőtt a gazdaság teljesítménye, kérdés, meddig tart ki a lendület.

2022. augusztus 17., 10:07

Szerző:

Az előzetesnél nagyobb mértékben nőtt a gazdaság teljesítménye: Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévében 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez nagyobb az előzetesen várt 5,9 százaléknál.

Az aszály miatt a mezőgazdaságnak kiesett

A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1%-kal emelkedett.

A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5%-kal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése.

A II. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye.

2022 I. félévében a gazdaság teljesítménye 7,3%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

(Budapest, Kossuth tér, Parlament. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.