Kiszállási díjat kérnek a háziorvosok, ha a beteg indokolatlanul kérte, hogy menjenek ki hozzá

2018. május 7., 08:28

Szerző:

Kiszállási díjat kér több háziorvos is, ha indokolatlanul hívják ki a páciensek – számolt be róla a Népszava. A lap szerint ilyen esetekben néhány ezer forintot szoktak elkérni a betegektől, kényelmi díjként. Ezt azonban nem teheti meg a háziorvos – mondta Selmeczi Kamill. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor elmondta, hogy bár az orvosok nem kérhetnek pénzt, a törekvés érthető.

Sokszor ugyanis olyan beteghez hívják ki az orvost, aki egyébként be tudott volna menni a rendelésre.

Szakértők szerint ilyen esetekben hátráltatják az orvosokat a kötelező feladatok ellátásában. A doktorok pedig úgy látják, a kényelmi szolgáltatási díj még mindig jobb, mint a zsebbe csúsztatott hálapénz. „Nincs annál megalázóbb, amikor az ember 30 fokban, félórát kering, hogy parkolóhelyet találjon, majd fölmászik a negyedikre, és ezután azt kérdezik tőle, tud-e ötezresből visszaadni” – idézi föl saját tavaly nyári történetét az egyikük. Akkor már inkább viszem a számlatömböt, ahogyan ezt más mesteremberek is teszik – mondja.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az orvosok többsége úgy véli, ha kiírja a rendelőbe a tarifákat, akkor azt jogszerűen be is szedheti. Csakhogy Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász állítja: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért. Emlékeztet arra, hogy a helyzet nagyon hasonló ahhoz, mint ami tíz éve a veszprémi kórházban volt. Ott a kórházigazgató szerződéssel konvertálta volna át az orvosnak adandó hálapénzt legális térítési díjra. A kórházat választó nőktől, akik ragaszkodtak saját szülészorvosukhoz, ezért számla ellenében díjat kértek. Kovácsy Zsombor szerint ez ugyan egy jó szándékú kezdeményezés volt, mégsem fért bele a jogi keretekbe az akkori Egészségbiztosítási Felügyelet álláspontja szerint.

A háziorvosok kezdeményezésével is ugyanez a probléma: azt, amit szeretnének, a törvény nem teszi lehetővé.

Az a háziorvos ellátás része ugyanis, hogy ha szükséges, az orvos a beteg otthonába is kimegy.

Ha viszont a háziorvos vállalja az orvosilag nem indokolt otthoni kezelést, ez hátráltathatja az amúgy kötelező feladatainak az ellátását. Ráadásul össze is kavarodhatnak a kényelmi szolgáltatások a kötelezően elvégezendő feladatokkal. Kovácsy Zsombor szerint ha például a helyszínen állapítja meg az orvos a páciensről, hogy nincs is olyan rosszul, akkor már elég kínos lehet azt mondani: ezzel a problémával akár be is jöhetett volna a rendelőbe, így fizessen most 5 ezer forintot.

A szakjogász hozzátette: egyetért azzal, hogy ha a beteg megfizeti, akkor legyen lehetősége arra, hogy hozzáférjen kényelmi szolgáltatásokhoz. Ám az már nem biztos, hogy ez a háznál végzett vizsgálat jól elkülöníthető a háziorvosi ellátás közfeladataitól. Ezen lehet gondolkodni, de még sok részletét kell kidolgozni, a díj legális alkalmazása jogszabálymódosítást, és sok gyakorlati probléma megoldását igényli – tette hozzá. 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.