Talán mégsem lesz akkumulátorgyár Kisteleken

A város közgyűlése úgy döntött egy 12 hektáros terület eladásáról, hogy csak szóbeli tájékoztatást kaptak arról, mi épül a területre. A területet egy olyan cég vésérolta meg, amely kínai-koreai befektetőenk keres területet. A polgármester szerint azonban mégsem lesz akkumulátorgyár Kistelken.

2023. február 28., 14:30

Szerző:

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Kistelek lehet a következő akkumulátorgyáráról híres helyszín. Úgy szavazták meg egy 12 hektáros terület értékesítését egy rejtélyes kínai-koreai befektetőnek, hogy a képviselőknek sem árulták el a fontos részleteket, miközben egyértelmű, hogy egy olyan, a kormány által támogatott akkumulátorgyárról van szó, amilynek ellen országszerte tiltakoznak a helyben élők. 

A város polgármestere az ATV Híradójának elismerte, hogy tárgyalt ilyen befektetőkkel, de szerinte a gyár üzemeltetéséhez a városban nincs elég elektromos kapacitás, és csak hosszabb idő alatt lehetne kiépíteni. Az önkormányzat eladott viszont egy a tulajdonában lévő 12 hektáros területet az Európa-Center-Miskolc Kft.-nek. 

A város közgyűlése januárban valóban döntött egy 12 hektáros terület eladásáról, 1500 Ft-os négyzetméteráron, ide települhetett volna egy akkumlátoralkatrész-gyár. A képviselőtestületben egyedül Mészáros Gábor szavazott az eladás ellen, aki az ATV-nek elmondta, hogy a szóbeli előterjesztás nagyon kevés adatot tartalmazott, és nem is volt hozzá semmilyen írásos anyag. A képviselők semmi konkrétumot nem tudnak azóta sem az ügyről, írásbeli tájkoztatót azóta sem kaptak.

Nagy Sándor polgármester az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi elektromos kapacitás nem elég ahhoz, hogy akkumulátorgyár épüljön Kistelken. „A HIPA megkereste hivatalosan az MVM-et, és az MVM azt nyilatkozta, hogy öt éven belül ki tud építeni egy alállomást, ami erre alkalmas, amire a beruházó cég azt mondta, hogy nekik legkésőbb 2,5 fél év, nekik túl hosszú idő, ennyit nem tudnak várni” – fogalmazott Nagy Sándor polgármester. aki egy kínai akkumulátoros cég magyarországi képviselőjével is tárgyalt. A terület az autópálya közelében fekszik, a kecskeméti Mercédesz gyár 60 kilométerre van, a gyár vízigénye is teljesíthető volna, így minden ideális lenne egy akkumulátorgyár felépítéséhez. 

A polgármester elmondta, nagyon örülne, ha a hétezres kisvárosba és egy 500 milliárdos befektető érkezne. Ez nagyon sokat jelentene, mind a munkahelyek, mind a helyi iparűzési adó szempontjából nekik.

(Kiemelt képünk forrása: Kistelek honlapja)